Prosvjed potpore izbjeglicama na granici Italije i Austrije

Svijet 03. tra 201622:11 > 22:17
LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Nekoliko stotina Talijana i Austrijanaca prosvjedovalo je u nedjelju na granici dviju zemalja, u srcu Alpa, protiv "tvrđave Europe", izražavajući potporu prihvatu izbjeglica, a izbio je i sukob s policijom, doznaje se iz policijskih izvora.

Prosvjednici, njih oko 500 po policiji i dvostruko više po organizatorima, okupili su se na graničnom prijelazu Brenner između talijanske regije Alto Adige (Južni Tirol) i austrijskog Tirola, na nadmorskoj visini od oko 1300 metara. Na taj bi prijelaz uskoro trebala biti raspoređena vojska kako bi spriječila mogući val ilegalnih migranata, po najavama austrijske vlade.

“Zaustavite ratove a ne ljude”, “nijedan migrant nije ilegalan”, “Idomeni nije sam”, “Otvorite granice” i “Dolje tvrđava” neki su od natpisa na transparentima koje su nosili prosvjednici koji su se okupili na poziv talijanskih organizacija građana za potporu izbjeglicama.

Transparent s porukom “Dobrodošli” postavljen je na ulazu u Austriju, koja je nedavno postrožila kontrole na granici.

Glasnogovornik austrijske policije rekao je da su snage reda upotrijebile suzavac kako bi rastjerale skupinu prosvjednika koji su pokušali probiti policijski kordon.

Prosvjednici su na policajce bacali kamenje i boce, a blokirali su i željezničku prugu. Dvojica policajaca lakše su ozlijeđeni, a jedan prosvjednik je uhićen. Talijanska policija objavila je da su ozlijeđena petorica policajaca.

Austrijski ministar obrane Hans-Peter Doskozil potvrdio je u subotu da Beč planira na tom graničnom prijelazu uvesti stroge kontrole, uključujući vojsku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.