Grojsman novi premijer Ukrajine

Svijet 14. tra 201612:46 > 12:50
Tanjug / AP Photo/Efrem Lukatsky

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Vladimir Grojsman izabran je za premijera Ukrajine, na prijedlog šefa države Petra Porošenka.

Članovi parlamenta su prihvatili ostavku premijera Arsenija Jacenjuka i izglasali Grojsmana za predsjednika vlade, s 257 glasova za i 50 protiv, prenosi BBC.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošneko prethodno je, u pokušaju da okonča političku krizu u zemlji, pozvao zastupnike da podrže Grojsmana koji bi, kako je rekao, mogao postati najmlađi premijer u povijesti Ukrajine, prenijela je agencija TASS.

Dosadašnji premijer Jacenjuk ponudio je u nedjelju ostavku zbog sporih reformi i korupcijskih afera. Njegova vlada je u veljači preživjela glasovanje o povjerenju, ali su dvije stranke zatim izašle iz koalicije.

Grojsman (38), koji je donedavno smatran za predsjednikovog čovjeka od povjerenja, usprotivio se Porošenkovim pokušajima da na važne funkcije u novoj vladi imenuje svoje pristalice kako bi pojačao kontrolu nad izvršnom vlašću.

Grojsman je 2006. godine sa samo 28 godina izabran za gradonačelnika Vinicije, grada na zapadu Ukrajine, a četiri godine kasnije ponovo je izabran na tu funkciju, osvojivši 78 posto glasova.

Za predsjednika parlamenta izabran je u studenom 2014. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.