U Grčkoj je trenutno 1500 djece migranata bez pratnje

Svijet 16. tra 201608:25 > 08:32
Izvor: REUTERS/Ognen Teofilovski

U Grčkoj je trenutno oko 1500 djece migranata i izbjeglica bez pratnje i bez sigurnog smještaja, pa mnoga djeca spavaju na otvornom i hladnoći ili ih se smješta u zatvore, upozoravaju humanitarne organizacije uoči posjeta Pape Franje otoku Lesbosu.

Djeca spavaju na nesigurnim i improviziranim mjestima ili bivaju zatvarana te su riziku od nasilja, zlostavljanja i krijumčara ljudima, upozoravaju iz međunarodne organizacije “Save the Children”. Ističu kako Grčka treba prestati zatvarati djecu a Europsku uniju pozivaju da pomogle u otvaranju sigurnih skloništa za djecu migrante.

Djeca, među kojima su neka mlađa od 10 godina, dolaze iz Sirije, Afganistana i Pakistana. Mnoga su preživjela rat i druge vrste nasilja. Neka su sama krenula put Europe a neka su se na tom putu našla odvojena od obitelji. Zatvaranjem granica Europe za migrante, oko 2000 djece bez pratnje ostalo je zatočeno u Grčkoj, a humanitarci ističu kako je u Grčkoj za njih bilo samo 477 mjesta za smještaj.

Kako su skloništa već tjednima puna, novu djecu koja pristižu smješta se u zatvore i policijske postaje gdje, upozoravaju humanitarci, ostaju tjednima u ekstremno lošim uvjetima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.