Njemačka: Nemamo razumijevanja za hrvatsku blokadu Srbije

Svijet 16. tra 201612:25 > 12:29
REUTERS/Fabrizio Bensch

Šef Odbora za europske poslove Bundestaga Günther Krichbaum komentirao je kako se članice Europske unije trebaju ponašati u europskom duhu, te rješenja tražiti razgovorom, a ne blokadama.

‘Nemam razumijevanja za zahtjeve iz Hrvatske jer se radi o bilateralnim temama za koje očekujemo da se riješe u za to predviđenim modulima i sudovima – za to i imamo međunarodne sudove. Ali nemam razumijevanja za to što su blokirana poglavlja 23 i 24’, kazao je Krichbaum i podsjetio da je Hrvatska bila u sličnoj situaciji u odnosu na Sloveniju, kad je sporan bio tok granice u Piranskom zaljevu.

‘Nadam se da će Hrvatska popustiti. Tamo bi se trebali sjetiti kako je njima pomognuto kada su bili u sličnoj situaciji i da je Hrvatska obećala europskim partnerima da neće stvarati takve blokade. A to je, vidimo, ipak uradila’, rekao je Krichbaum dodavši da hrvatski zahtjevi nemaju ništa s Europskom unijom, odnosno imaju samo u onoj mjeri da se u EU moraju poštivati prava manjina.

‘I Hrvatskoj treba EU i trebaju joj partneri iz EU-a, i Hrvatska će imati ciljeve koje želi ostvariti. Inače će Hrvatska brzo uvidjeti da se ni njezinim idejama i projektima neće izlaziti u susret. Jer u Europskoj uniji važi pravilo da se uzima i daje. Dat ću samo jedan primjer kod kojeg je Hrvatska popustila: pred samo pristupanje je tamo donesen takozvani lex-Perković (zakon koji bi zaštitio hrvatske državljane od izručenja koji je donesen kako Njemačkoj ne bi bio izručen bivši obavještajac Josip Perković kojem se sudi za ubojstvo jednog hrvatskog emigranta u Njemačkoj 1983. godine, op. ur.). Njemački Bundestag je tada bio posljednji parlament koji je ratificirao pristup Hrvatske EU-u. Da je lex-Perković donesen tijekom pristupnih pregovora, pristup Hrvatske u Bundestagu svakako ne bi bio ratificiran. Ipak je pritisak poslije urodio plodom i Perković je izručen. To sve kazuje da ništa nije zapisano u kamenu. Zalažemo se da se rješenja traže razgovorima i pregovorima jer to čini europski duh i želimo da se i članice EU-a ponašaju u tom duhu’, rekao je Krichbaum za Deutsche Welle.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.