Istraga u Kini: Stotine djece oboljelo od karcinoma

Svijet 18. tra 201610:31 > 10:33
Izvor: Ilustracija

Kineske vlasti pokrenule su istragu nakon izvješća da su stotine djece koja pohađaju jezičnu školu, izgrađenu nedaleko od zagađene bivše industrijske lokacije, razvile teške zdravstvene probleme, uključujući karcinome, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Xinhua.

Vlasti u Changzhouu, stotinjak kilometara sjeverozapadno od Šangaja, priopćile su da se učenici škole stranih jezika od prosinca  žale na “neobičan miris” koji dolazi iz tri negdašnje kemijske tvornice.

Međutim, u izvješću državne televizije CCTV objavljenom u nedjelju navodi se da su problemi puno ozbiljniji.

Od 641 učenika te škole koji su nedavno bili na sistematskom pregledu, utvrđeno je da 493 ima zdravstvene probleme koji se kreću od kroničnog kašlja, glavobolja, poremećaja krvne slike do limfoma i leukemije, izvijestio je CCTV.

Vladajuća Komunistička partija posljednjih je godina posvetila više sredstava i pozornosti saniranju zagađenog zraka, vode i tla, ali težina tog problema osjećat će se i u idućim desetljećima.

Roditelji učenika u Changzhouu mjesecima su sumnjali da su zdravstveni problemi njihove djece povezani  sa školom, koja je otvorena na toj lokaciji u rujnu, i zatražili su njezin premještaj, navodi CCTV u svom izvješću na internetu.

Xinhua je prenijela izjavu lokalnih vlasti u kojoj se navodi da je projekt saniranja tla na toj lokaciji bio već u tijeku u vrijeme pritužbi.

“Stručnjaci za okoliš zaključili su u veljači da je program postigao očekivane rezultate i da je kvaliteta zraka u skladu s nacionalnim standardima”, stoji u izjavi.

Prema izvješću CCTV-a, ranije procjene okoliša pokazale su ekstremno visoke razine zagađenja tla i vode na bivšoj industrijskoj lokaciji. Analize koje su zatražili zabrinuti roditelji učenika otkrile su da su voda, tlo i zrak u kampusu škole također zagađeni.