New York Times, Washington Post i AP odnijeli Pulitzera

Svijet 19. tra 201607:18 > 07:23
REUTERS

Američki list The New York Times dobio je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za vanjskopolitičko izvješćivanje o nasilju nad afganistanskim ženama, The Washington Post za unutarnjopolitičko izvješćivanje o policijskom nasilju.

Nagradu za službu javnosti dobila agencija Associated Press za izvješće o iskorištavanju radnika u industriji morske hrane, objavio je u ponedjeljak Pulitzerov odbor.

Pulitzerove nagrade, najprestižnije priznanje u američkom novinarstvu, dodijeljene su ove godine 100-ti put.

Allissa Rubin iz The New York Timesa dobila je nagradu za najbolje vanjskopolitičko izvješćivanje za priču o “neizrecivim” okrutnostima koje podnose afganistanske žene, dok su novinari The Washington Posta dobili nagradu za uspostavu nacionalne baze podataka o tome koliko često policija u SAD-u puca da ubije, navodi agencija dpa.

Agencija Associated Press dobila je nagradu za istraživanje o teškom iskorištavanju radnika u industriji morske hrane koje je, kako se navodi u obrazloženju, oslobodilo 2000 robova i privelo pravdi počinitelje te potaknulo reforme.

The Los Angeles Times dobio je Pulitzerovu nagradu za izvanredne vijesti za svoje izvješćivanje o smrtonosnom terorističkom napadu u San Bernardinu u Kaliforniji, dok su Tampa Bay i Sarasota Herald-Tribune podijelili nagradu za 2016. za istraživačko novinarstvo, javlja Reuters. Te dvije floridske novine dobile su priznanje za zajedničko izvješćivanje o nasilju i nebrizi u psihijatrijskim bolnicama na Floridi.

Dobitnici Pulitzerovih nagrada u 21 kategoriji, uključujući novinarstvo, glazbu, dramu i beletristiku, objavljene su na newyorškom Sveučilištu Columbia čiji fakultet za novinarstvo dodjeljuje nagrade. Nagrada se počela dodjeljivati 1917. a ustanovio ju je novinski izdavač Joseph Pulitzer, američki Mađar.

Agencija Reuters i The New York Times podijelili su Pulitzera za fotografiju-vijest za snimke migrantske krize u Europi i na Bliskom istoku.

Lin-Manuel Miranda dobila je nagradu za dramu Hamilton, koja je postigla veliki uspjeh na Broadwayu.

Viet Thanh Nguyen dobio je Pulitzerovu nagradu za roman The Sympathizer.

REUTERS/Yannis Behrakis
REUTERS/Yannis Behrakis
REUTERS/Yannis Behrakis
REUTERS/Yannis Behrakis
REUTERS/Yannis Behrakis
REUTERS/Srđan Živulović
REUTERS/Alkis Konstantinidis
REUTERS/Bernadett Szabo
REUTERS/Yannis Behrakis
Reuters/Laszlo Balogh
REUTERS/Yannis Behrakis
REUTERS/Michael Dalder
REUTERS/Stoyan Nenov
REUTERS/Yannis Behrakis
REUTERS/Alkis Konstantinidis
REUTERS/Alexandros Avramidis
REUTERS/Alkis Konstantinidis

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.