Cameron: Ovakvim tempom Turska će u EU 3000.

Svijet 22. svi 201616:08 > 16:11
Izvor: REUTERS

Trebat će desetljeća da Turska uđe u Europsku uniju i ovakim tempom to će biti 3000., odgovorio je u nedjelju premijer David Cameron pokretu Vote Leave koji upozorava da će Turska za pet godina ući u klub i preplaviti Veliku Britaniju novim migrantima.

Pokret Vote Leave (Glasaj za izlazak) pokreće u ponedjeljak kampanju putem plakata s prikazanim otvorenima vratima putovnice EU i porukom “Turska (76 milijuna stanovnika) pridružuje se EU. Vote Leave, preuzmi kontrolu”. Britanija će biti nemoćna zaustaviti ulazak Turske i slobodu kretanja njezinih građana, tvrdi pokret no Cameron to odbacuje, piše agencija dpa.

“Trebat će desetljeća za tu mogućnost. Turska je svoju kandidaturu predala 1987. Ako će stvari napredovati dosadašnjim tempom, trebat će pričekati godinu 3000. da ona pristupi Europskoj uniji”, izjavio je Cameron za televiziju ITV.

Cameron koji provodi kampanju ostanka Velike Britanije u Uniji, tako je odgovori pristašama brexita, mjesec dana do referenduma 23. lipnja na kojem će Britanci glasati za ostanak ili izalazk iz EU, a prema anketama rezultat je vrlo tijesan.

“Dvanaest milijuna Turaka kaže da žele doći u Veliku Britaniju” i to su “uglavnom nezaposleni i studenti”, piše tabloid Sunday Express, blizak protuimigrantskoj stranci UKIP, piše agencija AFP.

“Glas za ostanak u EU glas je koji dopušta ljudima iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske da slobodno dođu kod nas kada jednom njihova zemlja pristupi EU. Mnoge od tih zemalja imaju visoku stopu kriminala i probleme banda i terorističkih ćelija”, rekla je državna tajnica u oružanim snagama Penny Mordaunt, jedna od ministrica u Cameronovoj vladi koja je sklona brexitu. Na pitanje BBC-a u nedjelju Mordaunt je rekla “vrlo je vjerojatno” da će Turska ući u EU u idućih osam godina i Velika Britanija “neće se tome moći oduprijeti”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.