Abriniju će se za terorističke napade suditi u Francuskoj

Svijet 09. lip 201618:56 > 19:01
Izvor: REUTERS/Vincent Kessler

Mohamed Abrini, jedan od osumnjičenih za sudjelovanje u terorističkim napadima u Parizu i Bruxellesu ove godine bit će prebačen u Francusku radi suđenja, objavile su u četvrtak belgijske vlasti.

Mohamed Abrini, za kojim je dugo trajala potraga zbog povezanosti s napadima u studenom 2015. u Parizu u kojima je ubijeno 130 osoba, uhićen je u Belgiji 8. travnja. Kasnije je priznao da je upravo on preživjeli bombaš koji je napustio bruxelleski aerodrom 22. ožujka kad je ubijeno više od 40 osoba u napadima u zračnoj luci i podzemnoj željeznici u belgijskome glavnom gradu.

Na francuski zahtjev prošli tjedan je izdan europski uhidbeni nalog za Abrinija, kao i za Hamdu A, Mohameda A, Alija O i Mohameda Bakalija. Sud se prošli tjedan suglasio da će predati Hamdu A, Mohameda A, Alija O francuskim vlastima, dok se za odluku o Abriniju i Bakaliju još čekalo. U četvrtak sud je odlučio obojicu prebaciti u Francusku, objavio je u izjavi državni tužitelj.

Abrinijeva točna uloga u pariškim napadima još nije poznata. On je bio uočen s glavnim osumnjičenim Salahom Abdeslamom dan prije, a njegovi otisci prstiju i DNK pronađeni su u automobilu koji je korišten u napadima kao i u terorističkom skrovištu u Bruxellesu. Abdeslam je također uhvaćen u Bruxellesu, nekoliko dana prije napada u belgijskome glavnom gradu, i sada je u zatvoru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.