Cerar: "Ako Austrija zatvori granice, Slovenija će isto"

Svijet 24. stu 201613:19 > 13:33
Izvor: AFP

Slovenski premijer Miro Cerar najavio je kako će Slovenija zatvoriti granice ako to učini Austrija

Ako dođe do novog migracijskog vala balkanskom rutom kao lani, Slovenija će poduzeti sve mjere sigurnosti i zaštite vanjske Schengenske granice, kazao je u razgovoru za mariborski list Večer od četvrtka slovenski premijer Miro Cerar, koji je najavio i mogućnost zatvaranja granice ako to isto napravi Austrija.

“Moja je dužnost briga o sigurnosti naših ljudi i zaštita Schengenske granice, a to i radimo. Ako bi Austrija zatvorila svoju granicu, isto ćemo morati napraviti i mi, kako ne bismo postali džep u kojemu bi se zaustavile izbjeglice”, kazao je Cerar za Večer, dodavši kako njegova vlada djeluje proaktivno kako do toga ne bi došlo, a u pripremi je i zakon koji bi ograničio pravo na dobivanje azila.

 Na pitanje koliko je opasnost od novog izbjegličkog vala realna, Cerar je priznao da je broj izbjeglica u Sloveniji vrlo mali, ali da se postojeći kapaciteti za migrante ipak pune, a lokalne zajednice prosvjeduju ako vlada želi otvoriti nove.

“Na rubu Europe su milijuni migranata, deseci milijuna čekaju u Africi, odakle ih u Europu prebacuju kriminalne mreže”, kazao je slovenski premijer, te dodao da treba biti oprezan i prije nego što dođe do izbjegličkih kolona i velikih pritisaka na vanjske granice kao lani u jeku krize.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.