Sedam dana nakon napada život u Manchesteru je normaliziran

Svijet 30. svi 201715:16 > 15:22
Izvor: Pixabay

Život se malo po malo nastavlja u utorak u Manchesteru, tjedan dana nakon samoubilačkog napada u kojem su smrtno stradale 22 osobe, a istraga, po riječima dužnosnika, "brzo" napreduje.

Pored Manchester Arene gdje se Salman Abedi raznio u ponedjeljak 22. svibnja na izlasku s koncerta, Victoria Station ponovno je u utorak tijekom jutra otvorila svoja vrata u prisustvu gradonačelnika Andyja Burnhama i ministra prometa Chrisa Graylinga.

Kolodvor je bio zatvoren tjedan dana kako bi se omogućilo istražiteljima da prikupe dokaze. Četrnaest osumnjičenih još je uvijek u pritvoru, dok policija nastavlja tražiti suučesnike koji su sudjelovali u pripremi tog napada za koji je odgovornost preuzela Islamska država.

“Istraga je jako brzo napredovala”, komentirao je šef policije Manchestera Ian Hopkins u emisiji na BBC Radio Manchester.

Potvrdio je da je samoubojica, Britanac libijskog podrijetla od 22 godine, bio poznat policiji ali zbog “relativno manjih kaznenih djela”, primjerice krađe počinjene kad je bio tinejdžer 2012., a ne zbog svojih ekstremnih stajališta.

MI5 (unutarnja obavještajna služba) otvorio je istragu o eventualnim pogreškama budući da su u najmanje tri navrata vlasti upozorene na znakove radikalizacije Salmana Abedija.

“Istražitelji nastavljaju prikupljati dokaze na 18 mjesta po cijelom Manchesteru. Na nekim mjestima pronašli smo predmete od velike važnosti za istragu”, naglasio je Hopkins ne navodeći detalje.

Policija nastoji rekonstruirati radnje i kretanje samoubojice od 18. svibnja, datuma njegova povratka u Veliku Britaniju nakon boravka u Libiji, koji je spomenuo izvor blizak obitelji.

Napad na Manchester Arenu najsmrtonosniji je napad u Velikoj Britaniji nakon što je 2005. u londonskoj podzemnoj željeznici u terorističkom napadu ubijeno 52 ljudi.

U bolnicama se zbog ozljeda koje su zadobili u tom napadu još uvijek nalazi 50 pacijenata, uključujući njih 17 koji su i dalje na intenzivnoj njezi, objavile su u utorak zdravstvene vlasti.

Ukupno je 116 ljudi zatražilo pomoć nakon napada u Manchesteru, a liječnici i bolnički dužnosnici upozorili su da su neki pacijenti pretrpjeli takve ozljede koje će im promijeniti život, bilo da je riječ o ozljedama vitalnih organa ili udova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.