Google zaradio vrtoglavu kaznu za monopolističko ponašanje

Svijet 27. lip 201712:04 > 12:10
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Jacques Brinon/Pool

Europska komisija kaznila je Google novčanom kaznom od 2,42 milijardi eura zbog kršenja protumonopolskih pravila EU-a. Google je zloupotrijebio svoj vladajući položaj na tržištu tražilica dajući nezakonitu prednost drugom Googleovom proizvodu, tj. usluzi za uspoređivanje cijena proizvoda.

“Googleova nezakonita praksa imala je značajan utjecaj na konkurenciju (…) Dopuštali su vlastitoj usluzi usporedbe cijena za kupovinu proizvoda značajno povećanje prometa na račun suparnika i na štetu europskih potrošača”, navodi se u izjavi EK pri službenoj objavi kazne za Google.

“Ono što je Google učinio je nezakonito pred pravilima EU vezanim uz monopolsko ponašanje. Google je onemogućio drugim tvrtkama da se natječu i da uvedu inovaciju. Što je bitnije, Google je onemogućio europskim potrošačima da imaju istinski izbor usluga”, poručila je povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Naime, EU već godinama istražuje slučaj usluge Google Shopping jer smatraju da je Google u njezinu razvoju iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovirao svoju novu uslugu,

Google je sada dobio 90 dana da pronađe rješenje, a ako to ne učini uz zadovoljavajuće prepravke s Europskom komisijom mogli bi biti i dodatno kažnjeni, i to do pet posto dnevnih prosječnih prihoda za svaki dodatni dan.

Matična tvrtka Googlea, Alphabet raspolaže s više od 90 milijardi dolara pa im kazna neće biti posebno teška, ali morat će drastično izmijeniti način na koji posluju online unutar EU.

Svakako valja reći i da je riječ o rekordno visokoj kazni Europske unije u slučaju borbe protiv monopolističkog ponašanja, a raniji rekord držao je Intel s kaznom od 1,06 milijardi eura još iz 2009. godine.

Europska regulatorna tijela već sedam godina vode istrage protiv Googlea, a Google Shopping je samo jedna u nizu od onih za koje je IT div iz Mountain Viewa optužen. 

Dva druga slučaja su vezana uz Android softver i je li Google uopće imao pravo blokirati konkurente koji su koristili njihove reklame i pretraživačka polja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.