Katar optužuje UAE za hakiranje koje je dovelo do krize

Svijet 17. srp 201716:49 > 16:50
Pixabay

Katar je u ponedjeljak objavio kako vjeruje navodima američkih medija da su Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) odgovorni za hakiranje katarske novinske agencije krajem svibnja koje je izazvalo diplomatski spor između Dohe i njezinih susjeda.

“Informacija objavljena u The Washington Postu…otkrila je umješanost UAE-a i visokih emiratskih dužnosnika u hakiranje katarske novinske agencije”, priopćila je katarska vlada.

To izvješće “nepobitno dokazuje da se radi o hakerskom napadu”, dodaje se.

Ministar vanjskih poslova UAE-a Anwar Garash ranije je u ponedjeljak zanijekao umješanost svoje zemlje u hakiranje agencije i pisanje američkog lista ocijenio lažnim.

Citirajući američke obavještajne dužnosnike, The Washington Post je objavio da je UAE organizirao objavljivanje zapaljivih izjava pripisanih katarskom emiru koji je kasnije rekao da se radi o neistinama.

List je također prenio kako najnovije informacije potvrđuju da su visoki emiratski dužnosnici 23. svibnja razgovarali o planu hakiranja katarskih medija.

Kasnije toga dana, službena katarska novinska agencija citirala je emira Tamima bin Hamada al-Thanija koji je kritizirao američko “neprijateljstvo” prema Iranu, opisujući tu državu kao “islamsku silu koju se ne može ignorirati” i nazivajući Hamas “legitimnim predstavnikom palestinskog naroda”.

Katarski dužnosnici su rekli da je agencija bila metom napada “nepoznatog počinitelja” i da objavljene izjave “nemaju veze s istinom”. Priča je ipak objavljena diljem regije izazvavši uzbunu.

Dva tjedna kasnije, Saudijska Arabija, Egipat, UAE i Bahrein prekinule su sve veze s Katarom zbog navodne potpore terorizmu i veza s Iranom.

Blokada je izazvala nevolje u plinom i naftom bogatom emiratu koji je ovisan o kopnenom i pomorskom uvozu osnovnih potrepština za svojih 2.7 milijuna stanovnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.