Austrija opet prijeti zatvaranjem granica

Svijet 18. srp 201711:22 > 11:24
REUTERS/Srdjan Zivulovic

Austrijski ministar unutarnjih poslova Wolfgang Sobotka iznova je zaprijetio uvođenjem kontrola na granici prema Italiji ako se poveća broj izbjeglica i žestoko kritizirao nevladine organizacije koje dovode izbjeglice iz Libije do talijanske obale, javlja njemački dnevnik Bild od utorka.

“Zatvorit ćemo Brenner (najpoznatiji granični prijelaz između Austrije i Italije) ako se broj ilegalnih useljenika prema Austriji i dalje bude povećavao. U roku od 24 sata vojnici mogu zatvoriti zelenu granicu, a carina i policija mogu uvesti stroge kontrole”, rekao je Sobotka.
Dodao je kako je samo ove godine u Italiju stiglo više od 85.000 izbjeglica iz Afrike i da sve ukazuje na to da bi se situacija mogla pogoršati.
“Već sad imamo situaciju da trećina izbjeglica u Austriji nije registrirana u nekoj drugoj članici EU-a, što znači da su ih krijumčari doveli ovamo”, istaknuo je austrijski ministar.
Italija je u prošlosti upozoravala Austriju da ne uvodi stroge kontrole na granicama koje bi, na jednom od najprometnijih koridora između juga i sjevera Europe, mogao u ljetnim mjesecima i sezoni godišnjih odmora izazvati velike gužve i kaos.
Sobotka je još jednom oštro upozorio nevladine organizacije koje pomažu izbjeglicama na libijskim obalama: “Moramo spriječiti da takozvani pomagači i dalje ulaze u libijske vode i tamo direktno od
krijumčara preuzimaju izbjeglice”, rekao je Sobotka i dodao je da je “prijeko potrebno” da “samozvani spasioci ne surađuju s krijumčarskim bandama”.