Palestinci prekinuli veze s Izraelom, raste broj mrtvih

Svijet 21. srp 201722:22 > 22:24
Podijeli:
Izvor: Reuters / ABED OMAR QUSINI

Šest osoba ubijeno je u petak u najkrvavijem izraelsko-palestinskom nasilju proteklih godina, izazvanom novim sigurnosnim mjerama na najvažnijem jeruzalemskom svetom mjestu.

Troje Izraelaca nasmrt je izbodeno u židovskom naselju na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom, nekoliko sati nakon što je troje Palestinaca ubijeno u nasilju nakon izraelskog uvođenja metalnih detektora na ulaznim točkama na prostor Brda hrama – Platoa džamija u ograđenom jeruzalemskom Starom gradu.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas naredio je obustavu svakog službenog kontakta dok se ne uklone detektori za metal. Nije dao detalje, no sadašnji kontakti uvelike su ograničeni u sigurnosnoj suradnji.

“Proglašavam obustavu svih kontakata s izraelskom stranom na svim razinama dok se ne ponište mjere u džamiji Al Aksa te očuva status quo”, rekao je Abas u kratku televizijskom govoru.

Troje Izraelaca izbodeno je nasmrt a četvrta je ranjena i svi su iz ograđenog naselja Neve Tsuf na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji navode da je troje ubijenih iz iste obitelji, dvojica muškaraca u dobi 60 i 40 godina i žena u dobi 40 godina. Ranjena žena, 68, hospitalizirana je s ubodnim ranama u leđa, prenose izraelski mediji koji dodaju da je napadač napad izveo dok je obitelj bila za večerom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.