Iračani spremaju napad na jednu od zadnjih utvrda IS-a

Svijet 15. kol 201715:10 > 15:12
Izvor: REUTERS/Stringer

Iračke snage izvode zračne napade na Tal Afar, grad zapadno od Mosula koji drži Islamska država, pripremajući se za kopneni napad, rekao je u utorak glasnogovornik iračke vojske.

Kalifat Islamske države de facto se raspao prošli mjesec kada je pao Mosul, njihovo uporište na sjeveru Iraka, nakon devetomjesečne vojne akcije iračkih snaga i SAD-a.

Dijelovi Iraka i Sirije ipak su i dalje pod kontrolom Islamske države, posebno duž granice.

Iračke vlasti kazale su da će Tal Afar, 80 kilometara udaljen od Mosula, biti njihova iduća meta.

U gradu je prije živjelo oko 200.000 ljudi, većinom Turkmeni. Islamska država osvojila ga je u lipnju 2014. Riječ je o šijitskoj enklavi u većinski sunitskoj pokrajini Ninivi čije je središte Mosul.

“Pripreme su u tijeku, napadima ih se želi izmoriti i zaokupiti, ciljajući njihove zapovjedne i kontrolne centre, skladišta… ti napadi traju već neko vrijeme”, rekao je glasnogovornik, dodajući da se čeka premijerova zapovijed za kopneni napad.

Tal Afar našao se u središtu šire regionalne borbe za utjecaj. Turska, koja ističe srodnost s tamošnjim uglavnom turkmenskim stanovništvom, protivi se da se s iračkim snagama bore i šijitske paravojne skupine jer neke od njih podržava Iran.

U gradu se nalazi između 1500 i 2000 militanata, procjenjuje iračka vojska.

Glasnogovornik američke koalicije rekao je prošli četvrtak da je koalicija izvela više od 50 zračnih napada na taj grad.

Islamska država osim Tal Afara u Iraku drži još Hawiju u pokrajini Kirkuk, 300 kilometara sjeverno od Bagdada. Džihadista ima i u zapadnoj pokrajini Al Anbar, u regiji Al-Qaim na granici sa Sirijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.