Trump tužen zbog zabrane služenja transrodnim osobama

Svijet 28. kol 201722:58 > 23:00
REUTERS/Joshua Roberts

Transrodni vojnici i članovi američke vojske podnijeli su u ponedjeljak dvije tužbe protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da im zabrani služenje u oružanim snagama Sjedinjenih Država.

Trump je u petak potpisao memorandum kojim ukida mjeru svoga prethodnika Baracka Obame koji je od lipnja 2016. dopustio transrodnim osobama da služe u vojsci.

Američka unija građanskih sloboda (ACLU) podnijela je tužbu u Baltimoreu u ime šest transrodnih članova oružanih snaga, a Lambda Legal u Seattleu u ime tri transrodna klijenta od kojih se dvoje žele pridružiti vojsci, a jedan je već služi.

Trump je u srpnju obznanio da kani izdati zabranu napisavši na Twitteru da transrodnim osobama neće biti dopušteno da služe u vojsci “u bilo kojem svojstvu”.

U petak su njegovi planovi postali službeni te je istaknuo da treba provesti dodatna istraživanja o tome potkopavaju li transrodne osobe “vojnu djelotvornost i ubojitost, poremećuju koheziju jedinice ili porezna izdvajanja za vojsku”.

Josh Bock iz ACLU-a priopćio je kako svaka Trumpova tvrdnja kojom opravdava svoju odluku može biti odbačena procjenom samog ministarstva obrane.

“Omogućavanje transrodnim muškarcima i ženama da otvoreno služe, kao i pružanje potrebne zdravstvene usluge, ničime ne šteti vojnoj spremnosti ili koheziji jedinica”, napisao je Block.

Memorandumom se ministarstvu obrane zabranjuje i da plaćaju operacije promjene spola, osim u slučajevima gdje je ono već počelo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.