Dogovoreni ključni elementi TPP-a

Svijet 11. stu 201708:38 > 08:43
REUTERS/Kham

Jedanaest država koje rade na novoj verziji sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu (TPP) dogovorile su njegove ključne elemente, pokazuje nacrt završne izjave u koju je u petak uvid imao Reuters.

Završna izjava, koja bi trebala biti objavljena naknadno, predstavlja uspješan završetak pregovora u Vijetnamu, kaže Reuters.

U njoj se navodi da su ministri dogovorili ključne elemente te da je iz originalnog sporazum izbačen ograničen broj odredbi.

Od kada je američki predsjednik Donald Trump u samom početku svog predsjedničkog mandata izašao iz Transpacifičkog partnerstva (TPP), ostalih 11 članica teško se muči da ga održe na životu.

U završnoj izjavi naglašava se da je potreban daljni rad na tehničkim detaljima u područjima u kojima se traži konsenzus kako bi se pripremila konačna verzija sporazuma za potpisivanje.

Završna izjava ne pojašnjava kada bi do potpisivanja trebalo doći.

Japanski ministar gospodarstva Toshimitsu Motegi rekao je u petak da se svih 11 zemalja složilo da se ide dalje s TPP-om, bez obzira na izlazak SAD-a iz sporazuma.

U govoru u Danangu, Trump je poslao snažnu poruku o trgovini u kojoj je vrlo jasno rekao da je zainteresiran samo za bilateralne dogovore s azijskim zemljama koji nikada neće staviti Sjedinjene Države u neravnopravan položaj.