Sjeverna Koreja: Trump je zazivao rat u Aziji

Svijet 11. stu 201711:56 > 12:04
Reuters/Kevin Lamarque

Sjeverna Koreja objavila je u subotu da je prvi posjet američkog predsjednika Donalda Trumpa Aziji pokazao da je "razbijač" i da je zazivao rat na korejskom poluotoku.

“Trump je, tijekom posjeta, posve razotkrio svoj karakter razbijača svjetskog mira i stabilnosti i zazivao je nuklearni rat na korejskom poluotoku”, objavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova.

Trump je u srijedu, za boravka u Južnoj Koreji, upozorio Pyongyang da ne podcjenjuje SAD.

Sjevernokorejski glasnogovornik istaknuo je da njegovu zemlju ništa neće odvratiti od razvijanja programa nuklearnog naoružanja.

“Nemojte nas podcjenjivati, nemojte nas dovoditi u iskušenje”, rekao je američki predsjednik u srijedu pred južnokorejskim parlamentom, zaradivši veliki pljesak.

Trump je u govoru pozvao sve odgovorne države da ujedine snage, prije svega Rusiju i Kinu.

Za režim u Pjongjangu kazao je da se tranformirao u “sektu” i da se bavi “eksperimentima u laboratoriju povijesti”, te državu nazvao paklom u kojem nitko ne zaslužuje živjeti.

Svjetska zajednica pojačala je pritisak na Sjevernu Koreju nakon što je izvela šesti i najjači do sada nuklearni test 3. rujna ove godine.

U listopadu je Washington unilateralno uveo sankcije protiv sedam osoba i tri tijela zbog onog što naziva teškim kršenjem ljudskih prava, uključujući prisilni rad.

U rujnu je Vijeće sigurnosti UN-a ojačalo postojeće sankcije, među ostalim zabranu izvoza i zamrzavanje imetka te zabranu putovanja za brojne dužnosnike.