Trump stigao na Filipine, posljednju stanicu azijske turneje

Svijet 12. stu 201719:43 > 19:51
Izvor: Reuters/Kevin Lamarque

Američki predsjednik Donald Trump stigao je na Filipine koji su ujedno i posljedna stanica njegove azijske turneje, obuhvatila pet zemalja.

Trump se, još za vrijeme boravka u Vijetnamu, osvrnuo na umiješanost Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. Nakon susreta s Vladimirom Putinom u subotu, Trump je isticao da njegov ruski kolega niječe optužbe za upletanje Moskve u američku kampanju, dodajući kako misli da je Putin iskreno uvjeren u to. No nekoliko sati nakon njegovih izjava, CIA je potvrdila svoje optužbe protiv Rusije rekavši da se njezini raniji zaključci nisu promijenili.

U svom dvodnevnom posjetu nazočit će godišnjem skupu čelnika zemalja istočne i jugoistočne Azije. Poručio je i kako je spreman posredovati oko spornog teritorija u Južnom Kineskom moru: “Ukoliko mogu pomoći u posredovanju ili rješavanju arbitražom, recite mi. Jako sam dobar posrednik i arbitar.” 

Kina polaže pravo na skoro cijelo Južno kinesko more, dok s druge strane pravo polažu i Tajvan, Vijetnam, Filipini, Malezija i Brunej. Trump je procijenio da je problem Kina i njen stav, a filipinski predsjednik Rodrigo Duerte situaciju vidi drugačije: “Mi moramo biti prijatelji s Kinom iz puno razloga, druge usijane glave voljele bi da se suprotstavimo Kini i ostatku svijeta. Bolje je ne dirati pitanje Južnog kineskog mora jer nitko ne želi i ne može priuštiti rat – niti Kina, niti Velika Britanija, ni Sad, ni Rusija”.

Na Filipine je stigao iz Vijetnama gdje se neslužbeno i kratko sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Glavna tema i dalje je istraga o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016. “Želim vas podsjetiti da nema nikakve potvrde o tome da su ruski mediji posredovali ili da su se miješali u izbornu kampanju”, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

CIA je potvrdila svoje optužbe protiv Rusije rekavši da se njezini raniji zaključci nisu promijenili.

“Mislim da predsjednik Putin vjeruje kako se ni on ni Rusija nisu miješali u izbore. No bez obzira na to što ja mislim – ja sam uz naše agencije”, kazao je Trump.

U poruci na Twitteru Trump je izrazio zadovoljstvo napretkom ostvarenim u vezi sa sjevernokorejskim pitanjem najavivši da će Kina pooštriti sankcije Sjevernoj Koreji, ali je i izravno spomenuo sjevernokorejskog čelnika: “Zašto me Kim Jong-un vrijeđa nazivajući me ‘starim’, a ja njega nikad ne bih nazvao ‘malim debeljkom’?” Pa dobro, toliko mu želim biti prijatelj, možda se to jednom i dogodi!” 

“Mislim da je sve moguće, čudne stvari se događaju u životu, to je možda čudna stvar, ali je svakako mogućnost. Ako se takvo nešto dogodi, ja vam sa sigurnošću tvrdim, to će biti dobro za Sjevernu Koreju, ali i za ostatak svijeta”, kazao je Trump.

Pitanje je što bi na to sve rekao sjevernokorejski vođa.