Zabilježena eksplozija na mjestu nestanka podmornice

Svijet 23. stu 201716:30 > 16:32
Podijeli:
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Argentinska mornarica u četvrtak je priopćila da analiza "hidroakustične anomalije" zabilježene na području gdje je argentinska podmornica bila 15. studenoga, na dan njezina nestanka, upućuje na "eksploziju".

Izvješće koje je argentinska mornarica zaprimila u četvrtak govori o “neuobičajenom, kratkom i silovitom događaju koji nije nuklearnog podrijetla i odgovara eksploziji”, rekao je glasnogovornik mornarice Enrique Balbi na tiskovnoj konferenciji.

Rusija je u četvrtak objavila da je u Argentinu poslala ratni brod kako bi pomogla u potrazi za podmornicom San Juanom koja je prije osam dana nestala u južnom Atlantiku s više od 40 ljudi.

“Rusija je ponudila pomoć u operaciji potrage i spašavanja”, rekao je Kremlj u priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i argentinskog kolege Mauricia Macrija u srijedu navečer, u kojemu mu je Putin potvrdio “svoju potporu”.

Rusko ministarstvo obrane dodaje u četvrtak da je riječ o novom brodu za znanstveno istraživanje Jantar koji je plovio u vodama zapadne Afrike.

Taj oceanografski brod ima opremu što omogućuje “potragu na dubini do 6.000 m”, ponajprije zahvaljujući dvjema minijaturnim podmornicama, dodaje ministarstvo u priopćenju koje prenose ruske novinske agencije.

San Juan, podmornica argentinske mornarice, nestala je 15. studenog sa 44 člana posade i od tada joj se gubi trag. Ako je podmornica u zaronu, posada bi mogla ostati bez kisika jer je pričuva u načelu dostatna za sedam dana.

U potrazi u koju su se već aktivno uključili Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Brazil i Čile, sudjeluje više od 4.000 ljudi na području velikom kao čitava Francuska.