U Njemačkoj kreću pregovori o velikoj koaliciji

Svijet 07. pro 201722:20 > 22:26
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) donijela je na svom stranačkom kongresu u četvrtak u Berlinu odluku o početku pregovora s demokršćanskom Unijom CDU/CSU o mogućem nastavku velike koalicije.

Glasovanje je raščistilo put za pregovore koji mogu riješiti zastoj u koji je zapala europska gospodarska supersila nakon što su konzervativci Angele Merkel i SPD ostvarili rekordno niske rezultate na izborima u rujnu zakompliciravši parlamentarne kombinacije.

“SPD se osjeća obveznim kroz pregovore s Unijom CDU/CSU ispitati hoće li i u kojoj formi preuzeti odgovornost u novoj vladi”, stoji u dokumentu koji je prihvaćen od većine izaslanika stranačkog kongresa.

Time je otvoren put za početak pripremnih pregovora s Unijom CDU/CSU sljedećeg tjedna. U dokumentu se izričito naglašava da je ishod pregovora “otvoren”. Stranka zadržava mogućnost podržavanja manjinske demokršćanske vlade, nastavak dosadašnje demokršćansko-socijaldemokratske koalicije ili prijevremene izbore.

“Mi ne moramo biti pod svaku cijenu na vlasti ali mi isto tako na moramo pod svaku cijenu biti protiv sudjelovanja u radu vlade”, rekao je uoči glasovanja predsjednik SPD-a Martin Schulz.

Schulz je rekao kako se stranka može oporaviti samo ako ponudi jasnu viziju Njemačke i Europe koja će raditi u korist njihovih građana, pozivajući na dublju integraciju Europe i “Sjedinjene Države Europe” do 2025.

“Europa ne funkcionira uvijek u korist svojih ljudi, nego prije prečesto za velike kompanije”, rekao je ocrtavajući populističku viziju koja ide daleko preko otvorenosti Merkel za ograničene strukturalne reforme i racionalizaciju birokracije.

Glede imigracije, jednog od glavnih razloga propasti prvog pokušaja Merkel da formira koaliciju s liberalima iz FDP-a i Zelenima, SDP se protivi planu konzervativaca da se produlji zabrana prava na spajanje obitelji za neke azilante.

“Ne može biti gornje granice prava na zaštitu od rata i progona”, rekao je Schulz izaslanicima odbijajući zahtjeve konzervativaca za postavljanje granice od 200.000 imigranata godišnje.

Ukoliko pripremni pregovori završe odlukom o početku koalicijskih pregovora, bit će održan dodatni izvanredni stranački kongres na kojem baza mora odlučiti želi li ulazak u pregovore o koaliciji.

Prije glasovanja o pregovorima je propao pokušaj SPD mladeži da se isključi mogućnost ponovnog koaliranja s Unijom CDU/CSU.

Pregovori između dviju stranaka mogu stvarno početi tek u novoj godini.