U Makedoniji uvedene izvanredne mjere zbog gustog smoga

Svijet 28. pro 201716:08 > 16:11
Izvor: Ilustracija

U Makedoniji su uvedene izvanredne mjere zbog gusta smoga, redovne zimske pojave u zemljama zapadnog Balkana koja je posljedica mješavine izgaranja ugljena, zastarjele industrije i visokog zagađenja zbog starih vozila.

Vlasti su objavile da je stanovnicima Skoplja i Tetova zajamčeno slobodno putovanje vlakovima i autobusima kako bi se smanjila vožnja osobnim automobilima, a kronični bolesnici i trudne žene ne idu na posao. Zabranjene su i sportske aktivnosti na otvorenome.

Lokalni mediji objavili su da je trgovinama ponestalo zaštitnih maski jer se mnogi ljudi nastoje zaštititi od ledenog zraka bez vjetra u Skoplju, koje leži na dnu kotline.

Studija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljena ranije ove godine navodi da je Skoplje među deset europskih gradova s najvišom koncentracijom otrovnih čestica.

Skoplje i četiri druga balkanska grada na tom popisu za svoje energetske potrebe uključujući grijanje zimi oslanjaju se na drveni ugljen, koji je veliki zagađivač zraka.

Sarajevo, Tuzla i Zenica u Bosni, kao i kosovski grad Priština imaju sličnu situaciju s onečišćenjem zraka.

Nedavna studija saveza za zdravlje i okoliš (HEAL) navodi da 16 zastarjelih elektrana na drveni ugljen iz komunističkog doba u područjima bivše Jugoslavije zagađuju zrak jednako kao 296 elektrana zajedno u Europskoj uniji.