Presuda: 1,8 milijuna eura odštete za zamjenu djece

Svijet 10. velj 201514:35 > 14:38
Izvor: Ilustracija

Sud u južnom francuskom gradu Grasseu odredio je u utorak 1,88 milijuna eura odštete obiteljima dviju žena kojima su u rodilištu pogreškom zamijenili djecu.

Obitelji su tražile 12 milijuna eura odštete, no sud je odredio privatnoj klinici koja je zamijenila djecu da plati po 400.000 eura za svako zamijenjeno dijete, a ostatak roditeljima i braći, navode francuski mediji.

Mathilde i Manon dobila su žuticu odmah nakon rođenja 1994., te su dijelile inkubator zbog nedostatka prostora u klinici u Cannesu. Slučajno su zamijenjene nakon jedne seanse liječenja fototerapijom.

Obje obitelji odmah su tvrdile da dijete koje su poveli kući nije njihovo, ali su njihove tvrdnje tada bile pripisane postporođajnom umoru.

Otac djevojčice Manon Serrano postajao je, međutim, sve sumnjičaviji te je deset godina poslije dao provesti analizu DNK koja je pokazala da se DNK djevojčice ne poklapa ni s jednim od roditelja.

Nakon otkrića Mathilde i Manon upoznale su svoje biološke roditelje, ali su ostale živjeti s obiteljima u kojima su rasle. U intervjuu je Manon Serrano objasnila da joj je sastanak s biološkom majkom bio potpuno zbunjujuće iskustvo.