Pentagon kaže da je Rusija sudionica Assadovih zločina

Svijet 15. ožu 201819:49 > 19:51
Izvor: Ilustracija

Rusija je sudionica zločina sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u Siriji svojim svjesnim izborom da neće poštivati prekid vatre u istočnoj Ghouti, ocijenila je glasnogovornica Pentagona Dana White.

“Rusi su svjesno izabrali da neće zaustaviti Assadov režim, pa se nastavlja krvoproliće u istočnoj Ghouti”, rekla je White na konferenciji za novinare.

“Rusija je moralni sudionik i odgovorna je za Assadove zločine”, dodala je. 

Petnaest članica Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je 24. veljače jednoglasno usvojilo rezoluciju 2.401 kojom se zahtijeva jednomjesečni prekid vatre u Siriji, koji se ne poštuje.

Rusija, koja je glasala za taj tekst, navela je u četvrtak da će i dalje podržavati snage Damaska u njihovoj ofenzivi na pobunjeničko uporište istočna Ghouta u Siriji, čime je potvrdila rusku vojnu podršku za tu operaciju.

“Nastavit ćemo se boriti protiv terorista, pobijedit ćemo ih, pobijedit ćemo ih u istočnoj Ghouti, gdje sirijska vojska sada vodi operaciju uz našu podršku”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na jednom forumu u Moskvi.

Pentagon smatra da je Rusija nekompetentna, ili poduzima nelegalne poteze, ili oboje”, rekla je White i ponovo pozvala Moskvu da izvrši pritisak na režim Damaska da prestane ubijati nedužne Sirijce.

Više od 1.220 civila je ubijeno u istočnoj Ghouti od 18. veljače, prema posljednjim podacima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.