Asad pozvao međunarodne inspektore da istraže napad u Dumi

Svijet 10. tra 201818:19 > 18:20
Izvor: Ilustracija

Vlada predsjednika Bašara al-Asada pozvala je međunarodne inspektore da pošalju svoj tim u Siriju kako bi istražili navodni napad kemijskim oružjem na grad Dumu, prenosi Reuters i ocjenjuje da se radi o potezu čiji je cilj otkloniti moguću vojnu akciju Zapada zbog tog incidenta.

Najmanje 60 ljudi je poginulo, a preko 1000 ranjeno, u subotnjem napadu na Dumu, gradu koji je tada još uvijek bio pod kontrolom pobunjenika. Američki predsjednik Donald Trump nagovijestio je brz i snažan odgovor nakon što se ustanovi odgovornost za spomenuti napad, iako se činio kao da ne sumnja da iza njega stoje Asadove snage koje uvelike potpomaže Rusija.

Sirijska vlada i Rusija tvrde da nema dokaza da je došlo do napada plinom te da su optužbe lažne. Napad za koji postoje sumnje da je izveden kemijskim oružjem uslijedio je na samom kraju najkrvavije ofenzive vladinih snaga od početka rata. Prema procjenama, u zračnom i topničkom bombardiranju istočne Gute, područja nadomak Damaska, poginulo je 1700 civila.

Taj je događaj sedmogodišnji rat u Siriji doveo u središte pažnje međunarodne zajednice, izazvavši veliku zabrinutost.

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW), sa sjedištem u Den Haagu, već je prionula poslu i nastoji utvrditi što se točno dogodilo u Dumi. No, da li će inspektori OPCW-a pokušati doći na mjesto događaja još uvijek nije jasno. Naime, u prijašnjim su misijama u Siriji, kada su pokušali doći na mjesta na kojima su izvšena dva kemijska napada, inspektori napadnuti.

Zajednička istraga UN-a i OPCW-a je utvrdila da je sirijska vlada koristila nervni plin sarin u napadu u travnju 2017., a da je nekoliko puta koristila i klor. Damask pak okrivljuje militante Islamske države za korištenje bojnog otrova iperita.

Francuska je u utorak priopćila da će odgovoriti ako se dokaže da su za napad u Dumi odgovorne Asadove snage. Bilo kakav odgovor bi se najvjerojatnije izveo u koordinaciji sa SAD-om.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.