Katalonci nisu uspjeli izabrati novog regionalnog vođu

Svijet 12. svi 201823:04 > 23:08
REUTERS

Katalonske stranke koje podržavaju neovisnost nisu u subotu, četvrti put zaredom, uspjele izabrati regionalnog vođu, deset dana prije isteka roka za formiranje vlade nakon čega treba ići na nove izbore.

Quim Torra, bliski saveznik bivšeg katalonskog vođe Carlesa Puigdemonta, trebao je 68 glasova da bude izabran, a dobio je samo 66.

Mogao bi ipak biti izabran u drugom krugu glasanja u ponedjeljak u kojem je potrebna obična većina u regionalnom parlamentu koji ima 135 zastupničkih mjesta, pod uvjetom da se krajnje lijevu stranku CUP uvjeri da ne glasa protiv njega.

CUP, čijih četvero zastupnika u subotu nije glasalo, sastat će se u nedjelju kako bi odlučio kako će glasati u drugom krugu.

CUP podržava jednostrano proglašenje neovisnosti, a ne pregovore koje zagovaraju veće stranke i već im je prije prkosio.

Katalonija je u političkom limbu od prosinca kada su pobornici neovisnosti pobijedili na prijevremenim izborima koje je sazvala središnja vlada.

Madrid je preuzeo izravnu kontrolu nad Katalonijom u listopadu nakon što je proglasila neovisnost i od tada njome upravlja.

Katalonski zastupnici moraju izabrati vođu koji će formirati vladu do 22. svibnja kako bi izbjegli nove izbore, nakon krize u kojoj su separatistički političari nominirali kandidate koje su blokirali sudovi jer su ili u inozemstvu ili u zatvoru, među njima Puigdemont.

Obraćajući se katalonskom parlamentu u subotu, Torra, pobornik secesije, obećao je da će raditi na proglašenju neovisnosti i istaknuo da smatra Puigdemonta legitimnim vođom regije.

Torra je također ponovio spremnost na dijalog s Madridom, te pozvao EU da nadzire pregovore.

Španjolska vlada ocijenila je njegov govor “konfrontacijskim”.

“Bilo kakvo nezakonito postupanje bit će ispravljeno i odgovorit će se na bilo kakvo nepoštivanje ustavnog okvira”, poručila je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.