Iran neće ostati u sporazumu ako ne bude imao koristi

Svijet 12. lip 201821:59 > 22:01
STEPHANIE KEITH / REUTERS

Iranski predsjednik Hassan Rouhani u utorak je upozorio svjetske sile da je Teheranu gotovo nemoguće ostati dio nuklearnog sporazuma ako ne bude mogao profitirati od tog dogovora nakon što su se iz njega povukle Sjedinjene Države.

Rouhani je u telefonskom razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom rekao da je zadovoljan europskim stavom, posebice pokušajima Francuske da spasi taj sporazum iz 2015., no da takve “izjave trebaju popratiti akcije i vidljive mjere”.

“Ako Iran ne može profitirati od nuklearnog sporazuma, onda je praktički nemoguće ostati njegov dio”, rekao je Rouhani, a prenosi novinska agencija IRNA.

Dogovorom između Irana i svjetskih sila ukinute su sankcije nad Teheranom, a ta bliskoistočna država je zbog toga smanjila svoje nuklearne aktivnosti i produžila razdoblje potrebno za razvoj atomske bombe ako se na to odluči, iako je odbacivala da ima te pretenzije.

Otkad je američki predsjednik Donald Trump u svibnju povukao SAD iz sporazuma koji je još od predsjedničke kampanje nazivao lošim, europske potpisnice Francuska, Velika Britanija i Njemačka pokušavaju osigurati da Iran zadrži dovoljno ekonomskih dobrobiti kako bi ga se uvjerilo da ne povuče iz dogovora.

Macronov ured je otkrio da je Rouhaniju poručeno da Francuska ostaje predana sporazumu no da Teheran mora u potpunosti poštovati njegove obaveze.

“Predsjednik je obavijestio Rouhanija o napretku postignutom s naše strane. Izrazio je nadu da će Iran sa svoje strane ispuniti svoje obaveze bez imalo dvosmislenosti”, priopćio je ured.

Potvrdio je da će se ranije dogovoreni ministarski susret svih preostalih potpisnica sporazuma, uključujući i Kinu i Rusiju, u narednim tjednima održati u Beču.

Francuski diplomatski izvori tvrde da će se najvjerojatnije održati u tjednu oko 25. lipnja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.