Češki premijer želi plan za sprječavanje ilegalnih migracija

Svijet 27. kol 201815:49 > 15:51
Izvor: REUTERS/David W Cerny

Češki premijer Andrej Babiš, poznat po svojim protumigrantskim stajalištima, zauzeo se u ponedjeljak u razgovoru za češki tisak za donošenje "kompletnog akcijskog plana" za zaustavljanje ilegalnih migracija, dan uoči posjeta Italiji i Malti.

“Ako Italija i Malta ne prime (ilegalne migrante), primit će ih Španjolska. I tako migrantima ponovno šaljemo poruku da je doista moguće doći u Europu, iz Maroka preko Španjolske. To mora prestati ili nećemo zaustaviti migrantski val”, rekao je Babiš.

“Spremam se o tome razgovarati s europskim čelnicima i sudjelovati u donošenju kompletnog akcijskog plana”, dodao je Babiš, bogati poslovni čovjek i vođa populističkog pokreta ANO, za dnevnik Dnes.

“Želim o tome razgovarati sa svojim partnerima u Italiji i na Malti, i naravno također s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je nedavno pregovarala sa Španjolskom”, nastavio je.

Babišev posjet Italiji podudara se s najavljenim posjetom mađarskog premijera Viktora Orbana u utorak, koji kao i članovi talijanske vlade zastupa jednako tvrdo stajalište prema migrantima.

“Moramo početi jako intenzivno surađivati kako bi se pronašlo rješenje, jer smo uzalud izgubili tri godine u besmislenoj raspravi o kvotama (za raspodjelu migranata)”, kazao je također vođa manjinske vlade koja je dobila povjerenje parlamenta zahvaljujući potpori komunista.

Češka, zemlja od 10,6 milijuna stanovnika, članica EU-a i NATO-a, primila je tek manji broj izbjeglica od početka migrantske krize 2015.

Babiš je naglasio da Češka neće primiti “nijednog ilegalnog migranta”, napominjući da to stajalište nije usmjereno protiv Italije nego je riječ o “temeljnoj strategiji”.

“To je ključna gesta, simbol i poruka migrantima i bandama krijumčara da nema smisla kretati brodom prema Europi”, poručio je.

Babiš je prošli mjesec ocijenio da je zahtjev Rima da europski partneri preuzmu dio migranata spašenih u talijanskim vodama “put u pakao”.

“Problem (ilegalnih migracija) je apsolutno temeljni. Moramo braniti ono što su naši preci gradili više od tisuću godina”, zaključio je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.