Petraeus priznao krivnju, neće morati u zatvor

Svijet 03. ožu 201520:15 > 21:23
Izvor: EPA

Bivši direktor CIA-e David Petraeus priznao je krivnju za neovlašteno raspolaganje tajnim dokumentima u izvanbračnom skandalu tog bivšeg generala američke vojske s oficirkom rezervnih snaga, objavilo je u utorak ministarstvo pravosuđa.

Dokumenti u kojima Petraeus priznaje krivnju predani su sudu u Charlotteu u saveznoj državi Sjevernoj Karolini. Umirovljeni general izjasnio se da je kriv po optužnici koja ga tereti za neovlašteno premještanje i zadržavanje povjerljivih dokumenata.

Priznanje krivnje vjerovatno znači da Petraeus neće morati u zatvor, rekao je pravosudni izvor.

Bivšem generalu prijetila je jednogodišnja zatvorska kazna. No, tužitelji se prema nagodbi neće protiviti nekoj drugoj kazni, a vlada i njegovi advokati predložili su kaznu od 40.000 dolara i dvije godine kušnje.

Petraeus trenutno obnaša visoku dužnost u privatnoj kompaniji Kohlberg Kravis Roberts (KKR) i ostat će na čelu njezina Globalnog instituta, objavila je kompanija.

Istraga ministarstva pravosuđa bavila se time je li Petraeus omogućio ljubavnici Paoli Broadwell pristup svojoj elektroničkoj pošti u CIA-i i ostalim povjerljivim dokumentima.

Petraeus je dužnost šefa CIA-e napustio u studenom 2012. kada je njegova afera objavljena u javnosti. Bio je jedan od vodećih američkih vojnih zapovjednika u posljednje vrijeme, među ostalim zapovjednik američkih snaga u Iraku i Afganistanu.