Soroseva zaklada preselila iz Budimpešte u Berlin

Svijet 04. lis 201810:35 > 10:36
AFP

Zaklada američko-mađarskog milijardera Georgea Sorosa završila je preseljenje iz Budimpešte u Berlin i već je počela s radom.

Osamdeset zaposlenika i njihovih obitelji preselilo se iz mađarske prijestolnice u Berlin, rekao je za agenciju dpa šef ureda zaklade Otvoreno društvo Goran Buldioski.

Zaklada će na kraju zaposliti 150 ljudi, napisao je Buldioski u izjavi poslanoj dpa elektronskom poštom u četvrtak.

Soros je rođen u Mađarskoj 1930. godine, preživio je holokaust i nakon toga je emigrirao u Sjedinjene Države. On i njegova zaklada meta su oštrih kritika mađarskog premijera Viktora Orbana i njegove desničarske vlade.

Bez pružanja bilo kakvih dokaza Orban je optužio Sorosa da je odgovoran za izbjeglički val u Europi.

Nakon što su Orban i njegova stranka Fidesz pobijedili na parlamentarnim izborima 8. travnja, pojačali su se napadi na Sorosa i Otvoreno društvo. 

Ljetos je Budimpešta usvojila zakon koji su nametnute pristojbe stranim udrugama koje pomažu izbjeglicama, od kojih mnoge imaju potporu Otvorenog društva.

Zaklada je odlučila napustiti Budimpeštu i otići u Berlin zbog “sve represivnijeg političkog i pravnog okruženja u Mađarskoj”. Na svojoj internetskoj stranici navodi da je njezina misija “graditi aktivna i tolerantna društva čije su vlade odgovorne i otvorene za sudjelovanje svih ljudi”.