Moon proslijedio papi poziv da posjeti Sjevernu Koreju

Svijet 18. lis 201814:28 > 14:31
Izvor: REUTERS/Max Rossi

Južnokorejski predsjednik Moon Jae-in sastao se u četvrtak u Vatikanu s papom Franjom kojemu je proslijedio poziv sjevernokorejskog čelnika da posjeti Pjongjang, objavio je ured južnokorejskog predsjednika.

VEZANE VIJESTI

Sjevernokorejski predsjednik Kim Jong Un želio bi da papa Franjo posjeti Pjongjang, a Moon, koji je u dvodnevnom posjetu Italiji i Vatikanu, prenio je poruku.

Južnokorejski predsjednik, koji je katolik, prisustovao je posebnoj “misi za mir” u Bazilici sv. Petra u srijedu, koju je vodio kardinal Pietro Parolin.

Papa Franjo posjetio je Južnu Koreju 2014. U to vrijeme kazao je: “Dvije Koreje blizanci su … patnja zbog podjele velika je i to razumijem i molim se da se okonča”.

Prije desetak dana ured južnokorejskog predsjednika već je objavio da će Moon proslijediti papi Franji poziv da posjeti Pjongjang, a svrha tog poteza je naglasiti mirovne napore na Korejskome poluotoku.

Sjeverna Koreja i Vatikan nemaju formalnih diplomatskih veza.

Kim je rekao Moonu za svoju želju da se sastane s Papom za vrijeme prošlogodišnjeg summita dvojice vođa.

Sjevernokorejski ustav jamči vjerske slobode sve dok ne potkopavaju državu, no osim šačice mjesta za molitvu pod državnom kontrolom nije dopuštena otvorena vjerska praksa.

Poziv Papi prvi je poziv sjevernokorejskoga vođe od 2000. Premda se taj susret, koji je predložio Kimov otac Kim Jong II. nikad nije ostvario, plan za Franjin posjet najnovija je inicijativa Sjeverne Koreje ove godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.