Seul ukida japansku zakladu za pomoć seksualnim robinjama

Svijet 21. stu 201808:25 > 08:31
REUTERS/Lee Jae-Won

Južna Koreja najavila je u srijedu zatvaranje kontroverzne zaklade koju financira Japan a namijenjena je pomaganju seksualnim robinjama japanske carske vojske, što je odluka koja bi mogla još više zatrovati odnose između dva susjeda.

Tokio je smjesta reagirao pozivanjem na razgovor južnokorejskog veleposlanika te zatražio od Seula da poštuje “svoje međunarodne angažmane”.

Problem “žena za utjehu” truje bilateralne odnose već desetljećima, jer brojni Južnokorejci u njemu vide simbol zlostavljanja i nasilja koje je Japan počinio tijekom kolonijalne dominacije od 1910.-1945.

Većina povjesničara smatra da je do 200.000 žena, prvenstveno Korejki ali i Kineskinja, Indonezijki i državljanka drugih azijskih zemalja, bilo prisiljeno na rad u bordelima carske vojske.

Zakladi osnovanoj kontroverznim sporazumom iz 2015. obilato je pridonosio Japan u visini milijardu jena (7,8 milijuna eura po sadašnjem tečaju) namijenjenih pomaganju žrtvama.

No, sporazum koji je finalizirala bivša južnokorejska predsjednica Park Geun-hye izazvao je bijes žrtava koje su smatrale da se Japance ne drži odgovornima za ratne zločine.

Nasljednik Parkove, Moon Jae-in kritizirao je sporazum i obećao vratiti novac Tokiju suzdržavši se od službene osude teksta.

Više desetaka žrtava i obitelji žrtava primilo je 4,4 milijardi vona (3,4 milijuna eura) od zaklade od njezina otvaranja 2016. Južnokorejska vlada financira otada sama odštetu.

Tokio je burno reagirao. “Sporazum između Japana i Južne Koreje od prije tri godine predstavljao je konačno i neponištivo rješenje”, kazao je premijer Shinzo Abe novinarima.

“Ako se međunarodno obećanje prekine, nemoguće je održati odnose među zemljama. Nadam se da će Južna Koreja, u svojstvu članice međunarodne zajednice, djelovati odgovorno”, dodao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.