Slovenska oporba predložila referendum o migrantima

Svijet 22. stu 201813:16 > 13:18
Ilustracija

Nakon što je u srijedu slovenski parlament odbio glasovati o prijedlogu desne oporbe da vlada odustane od Globalnog dogovora UN-a o migracijama i marakeške deklaracije, vodeći opozicijski čelnik i bivši premijer Janez Janša zatražio je u četvrtak da se o tome u državi provede savjetodavni referendum.

Takav referendum, čiji rezultat nije obvezujući, parlament može raspisati ako je riječ o temi od šireg interesa za sve građane, a takvu inicijativu mora dati najmanje trećina od ukupnog broja zastupnika.

Janša je novinarima izjavio da su referendumsku inicijativu za održavanje konzultativnog referenduma o migracijama za sada potpisali zastupnici njegove Slovenske demokratske stranke (SDS) i zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča, no da poziva i ostale stranke da na prijedlog daju svoje potpise, prenose u četvrtak mediji.

Inicijatori predlažu da Slovenci na referendumu odgovaraju na pitanje: “Jeste li za to da Slovenija pristupi Globalnom dogovoru o sigurnim, reguliranim i zakonitim migracijama kojim se izjednačuju legalne i ilegalne migracije?”.

Tezu oporbe da se marakeškom deklaracijom izjednačavaju legalne i ilegalne migracije u srijedu je u parlamentu energično demantirao ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji je kazao da vlada jedinstveno podupire Globalni sporazum o migracijama, kojemu se priključilo 150 država, te da on ni u kojem slučaju ne izjednačava zakonite i nezakonite migracije. U sporazumu pojam nezakonitih migracija uopće nije naveden, istaknuo je Cerar.

Zastupnici vladajućih stranaka jučer su u parlamentu desnicu optužili da migracijama zastrašuju domaće stanovništvo i to bez razloga, šireći ksenofobiju i fobije zbog svojih političkih računa.

Tijekom jučerašnje desetosatne rasprave u parlamentu većina konzervativne oporbe tražila je od vlade Marjana Šarca da se povuče iz globalnog sporazuma o migracijama, tvrdeći da je postupak kojim ga je prihvatila ranija vlada Mire Cerara bio nezakonit jer o njegovu sadržaju javnost i parlament nisu bili obaviješteni niti je bio preveden na slovenski jezik.

Masovne migracije, tvrde oporbene stranke, potencijalna su i realna prijetnja za identitet Slovenije i cijele Europe, a Globalnom sporazumu, kako tvrde, protivi se i sve više članica EU-a, a nisu mu pristupile ni SAD, Australija ni druge velike sile, pa se globalnim ne može niti nazivati.

Janša je tijekom jučerašnje rasprave u parlamentu kazao da vlada skriva podatke o stvarnom broju ilegalnih migracija balkanskom rutom.
Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar u vezi s tim je rekao da policija uspješno kontrolira ilegalne migracije koje dolaze iz BiH i Hrvatske i da je svjesna svoje odgovornosti.

Slovenska policija je od početka ove godine do sada evidentirala oko 8400 nezakonitih prelazaka granice, najviše se radilo o građanima Pakistana, Afganistana i Alžira, a susjednim je državama, najviše Hrvatskoj, temeljem readmisije vratila 4365 migranata, ustvrdio je Poklukar.

U porastu su i kaznena djela vezana na ilegalno prevoženje stranaca preko granice. Ove je godine zabilježeno 232 takvih kaznenih postupaka, a među počiniteljima je najviše državljana Slovenije i Hrvatske, kazao je slovenski ministar unutarnjih poslova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram