Europski Zeleni izabrali svoje kandidate za čelno mjesto EK

Svijet 25. stu 201818:44 > 18:45
Ilustracija

Europski Zeleni izabrali su na kongresu koji se održava do nedjelje u Berlinu dvije osobe za položaj predsjednika Europske komisije.

Okupljeni na kongresu koji se od petka do nedjelje održava u Berlinu, Zeleni su u subotu glasali za svoje ‘spitzenkandidate’ za europske izbore i izabrali nizozemskog eurozastupnika Basa Eickhouta (42) i Njemicu Ska Keller (37), supredsjedateljicu kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza u EP-u.

Eickhout i Keller, međutim, s obzirom na način izbora predsjednika Europske komisije teško mogu očekivati da će netko od njih postati čelnik tog tijela EU-a.

Specifičnost Zelenih je što će u kampanju za europske izbore ući s jednim spitzenkandidatom i jednom spitzenkandidatkinjom.

“Mi smo nositelji glasova zelenog vala koji se širi Europom i koji ćemo i nadalje gurati prema naprijed”, rekao je pred članovima stranke Eickhout, nakon što su proglašeni rezultati glasanja.

Ska Keller spomenula je “Europu pod naletom ekstremne desnice, na vlasti u pojedinim zemljama, koja se želi vratiti nacionalizmima i negativno utjecati na slobode i demokraciju”.

Bas Eickhout zastupnik je Europskog parlamenta od 2009. godine. U središtu njegova političkog djelovanja su borba protiv klimatskih promjena i stvaranje socijalne Europe, a upozorava na jačanje protueuropskih snaga u EP-u.

Njemačka zastupnica Ska Keller po drugi put se kandidirala za spitzenkandidatkinju Zelenih. Keller želi pokrenuti rasprave o Europi koja želi smanjiti utjecaj radikalne desnice te Europi koja treba promjenu na ekološkoj, socijalnoj i demokratskoj razini, a posljednjih mjeseci je govorila i o potrebi transnacionalnih lista na europskim izborima.

Dosad je za nasljednika šefa Europske komisije Jean-Claude Junkera ispred EPP-a izabran Nijemac Manfred Weber.

Što se tiče europskih socijalista, jedini je kandidat Nizozemac Frans Timmermans, nakon što je kandidaturu povukao Slovak Maroš Šefčovič.

Europski izbori održavaju se u 27 zemalja članica Europske unije između 23. i 26. svibnja 2019.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram