UAE: Pomilovan britanski akademik osuđen na doživotni zatvor

Svijet 26. stu 201812:07 > 12:17
Izvor: Daniele Tajada/Handout via REUTERS

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) pomilovali su britanskog akademika osuđenog na doživotnu zatvorsku kaznu zbog špijunaže. Pomilovanje je uslijedilo na zahtjev njegove obitelji.

Predsjednik UAE oprost je izdao u sklopu masovnog pomilovanja preko 700 zatvorenika. Na taj način država je obilježila svoj praznik, stoji u izjavi koju prenosi državna novinska agencija WAM.

Pomilovanje je odmah stupilo na snagu te će Matthewu Hedgesu, 31-godišnjem doktorandu na Sveučilištu u Durhamu, koji je u zatvoru proveo više od šest mjeseci, biti dozvoljeno da napusti zemlju “nakon što se riješe formalnosti”, stoji u izjavi.

Britanski ministar vanjskih poslova pozdravio je ovu odluku, izjavivši kako je britanska vlada bila šokirana optužbama protiv Hedgesa, no kako su zahvalni jer je UAE brzo riješio problem.

Hedges je bio u pritvoru od početka svibnja, nakon što je uhićen na aerodromu u Dubaiju po završetku dvotjednog istraživačkog posjeta zemlji.

Prije nego što je pomilovanje objavljeno, glasnogovornik vlade prikazao je novinarima video snimku na kojoj Hedges navodno priznaje da je član MI6 te da istražuje vojne sustave koje kupuje UAE.

Hedgesova obitelj i kolege sa sveučilišta tvrde da se radi o talentiranom znanstveniku koji je doživio nepravdu arapskog pravosudnog sustava, dok UAE tvrdi da je riječ o britanskom špijunu koji je dobio pošteno suđenje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram