Armenija: Prijevremeni parlamentarni izbori ojačat će vlast Nikola Pašinjana

Svijet 08. pro 201808:09 > 08:12
Izvor: OLGA MALTSEVA / POOL / AFP

Armenci u nedjelju glasaju na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je premijer Nikol Pašinjan raspisao u želji da dobije većinu i ojača vlast, nekoliko mjeseci nakon što je došao na čelo kavkaske zemlje zahvaljujući narodnom ustanku.

Nikol Pašinjan, 43-godišnji bivši novinar, u svibnju je dospio na vlast nakon što je nekoliko tjedana vodio velike prosvjede protiv vlade, tada na vlasti već deset godina.

Pašinjan tada nije stekao i kontrolu nad parlamentom, u kojem je većinu imala stranka bivšeg predsjednika Serža Sarkisjana. To mu je bio motiv za organiziranje prijevremenih izbora.

Kako bi to ishodio, polovicom listopada izveo je politički manevar. Dao je ostavku, a pošto zastupnici dvaput uzastopce nisu uspjeli izabrati novog šefa vlade iskoristio je to kao izgovor za raspuštanje parlamenta i sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. Redoviti trebali biti održani tek 2022.

“Nezavršeni revolucionarni proces i politička nesigurnost koče ekonomski razvoj u Armeniji”, kazao je Pašinjan, koji je trenutno v.d. premijera.

Obećao je da će organizirati dosad “najbolje izbore u Armeniji”.

Revolucionarna euforija

Pašinjan, koji je od dolaska na vlast krenuo u križarski rat protiv korupcije, obećaje ekonomsku revoluciju u zemlji u kojoj oko 30 posto stanovništva živi ispod praga siromaštva, kako pokazuju službene statistike.

“Preobrazit ćemo Armeniju u industrijsku zemlju, zemlju visoke tehnologije, orijentiranu izvozu”, obećao je.

Vođa armenske “baršunaste revolucije” kaže i da će “dodatno zapečatiti strateško partnerstvo s Rusijom i istovremeno ojačati suradnju sa SAD-om i Europskom unijom”.

Pašinjan, koji se profilirao u nacionalnog junaka tijekom antivladinih proljetnih prosvjeda, organizirao je izbore u trenutku kada je na vrhuncu popularnosti.

Blok Nikola Pašinjana odnio je veliku pobjedu na rujanskim lokalnim izborima u Erevanu, dobivši više od 80 posto glasova u armenskom glavnom gradu u kojemu živi oko 40 posto armenskog stanovništva.

“Izbori su sazvani na valu revolucionarne euforije”, rekao je analitičar Guevorg Pogosjan koji kaže da će taj osjećaj nakon izbora neizbježno izblijedjeti i da će se Pašinjan i njegova ekipa morati suočiti s realnošću.

Iako mnogo Armenaca još polaže velike nade u Pašinjanovu vladu, neki se počinju žaliti zbog nedostatnog napretka otkad je došao na vlast.

“Glasat ću za Pašinjana, jer mislim da će zatvoriti korumpirane dužnosnike koji su godinama pljačkali zemlju”, rekla je za agenciju AFP Iveta Bahšjan, 43-godišnja cvjećarka iz Erevana.

Simon Martirosjan, 67-godišnji umirovljenik, neće glasati za blok Nikole Pašinjana jer on, po njemu, “nije ostvario opipljive rezultate”.

“Ništa se nije promijenilo u mojem životu u sedam mjeseci koliko je Pašinjan na vlasti”, naglasio je.

Devet političkih stranaka i dva bloka natječu se za 101 mjesto u armenskom parlamentu. Izborni prag za stranke je pet, a za koalicije sedam posto.

Birališta se otvaraju u nedjelju u pet sati po srednjoeuropskom vremenu, a zatvaraju u 17.00. Prvi rezultati trebali bi biti objavljeni u ponedjeljak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.