Ankara i Bagdad najavili čvršću suradnju u borbi s terorizmom

Svijet 03. sij 201915:26 > 15:33
Izvor: ADEM ALTAN / AFP

Turska i Irak su u četvrtak istaknuli spremnost na čvršću suradnju u borbi s terorizmom, u prigodi posjeta iračkog predsjednika Ankari.

“Svjesni smo koliko je naša suradnja važna za uspješnu borbu s terorizmom”, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan na tiskovnoj konferenciji s iračkim kolegom.

“Ako Bog da, učvrstit ćemo suradnju na tom polju”, dodao je, spomenuvši izrijekom skupinu Islamsku državu (IS), Kurdistansku radničku stranku (PKK) i pokret Fethullaha Guelena kojeg Ankara optužuje da je planirao neuspjeli puč u srpnju 2016.

“Irak želi stvarnu suradnju i strateško partnerstvo s Turskom”, rekao je irački predsjednik Barham Saleh, ocijenivši da će to donijeti korist “ne samo dvjema zemljama, nego i čitavoj regiji”.

PKK koji od 1984. vodi oružanu pobunu u Turskoj, ima na sjeveru Iraka pozdadinske baze koje su redovito na meti turskih oružanih snaga.

Tako je turska vojska u četvrtak izvijestila da je dan ranije u planinama Zapu, Metini i Avashin-Basyanu uništila skloništa i skladišta streljiva PKK-a koji Turska, ali i Europska unija, Sjedinjene Države i Kanada smatraju “terorističkom” organizacijom.

Sredinom prosinca zbog tih zračnih udara zategnuli su se odnosi dviju zemalja: iračke vlasti su pozvale turskog veleposlanika u Bagdadu kako bi izrazile negodovanje zbog “opetovanog” turskog bombardiranja na iračkom tlu, osudivši ga kao “povredu suvereniteta” Iraka.

Ankara je pak pozvala Bagdad na suradnju u borbi s PKK-om istaknuvši da će se u protivnom pozvati na svoje pravo na legitimnu obranu i intervenirati u Iraku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram