Njemački političari osudili napad na političara AfD-a, AfD optužuje medije

Svijet 08. sij 201916:02 > 16:06
REUTERS/Wolfgang Rattay

Njemačka vlada i političari svih parlamentarnih stranaka osudili su napad na političara desne, populističke Alternative za Njemačku (AfD) i zastupnika u Bundestagu Franka Magnitza, koji se nalazi s teškim ozljedama u bolnici nakon što su ga u ponedjeljak u Bremenu napali dosad nepoznati počinitelji.

„Ovaj brutalni napad zaslužuje najžešću osudu. Možemo se samo nadati da će policija ubrzo pronaći počinitelje“, poručio je preko Twittera glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

VEZANA VIJEST

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier okarakterizirao je napad na Magnitza kao napad na državu.

„Svaki napad na zastupnike je napad na našu pravnu državu. Tomu se moramo odlučno i svim silama suprotstaviti“, priopćio je Steinmeier. On je također naglasio, aludirajući na sporne političke pozicije AfD-a, kako demokracija živi od rasprave i kontroverzija.

„No ni u kojem slučaju ne smijemo dopustiti političko nasilje“, zaključio je Steinmeier.

I predstavnici parlamentarnih stranaka su osudili napad na AfD-ovog političara naglašavajući kako nasilje nije sredstvo političkog sučeljavanja. „Opravdanja za nasilje nema ni kada je u pitanju AfD. Tko na mržnju odgovara mržnjom radi na tome da na kraju jedini pobjednik bude mržnja“, rekao je političar stranke Zeleni Cem Oezdemir.

Policija u Bremenu u međuvremenu je osnovala specijalno povjerenstvo koje bi trebalo rasvijetliti ovaj slučaj. Vlasti polaze od kaznenog djela s političkom pozadinom.

AfD-ov 66-godišnji političar se nalazi u bolnici s teškim ozljedama glave koje je prouzročio „tupi predmet“.

Magnitz je pri svijesti ali se ne sjeća napada. On je potvrdio kako je dosad dobivao prijeteće poruke, ali da se nije radilo o „konkretnim prijetnjama“.

AfD, koji napad na Magnitza karakterizira kao atentat, osudio je medije zbog napada na bremenskog političara i sve češće napade na urede AfD-a.

„Kukavičko, po život opasno nasilje koje je pretrpio naš zastupnik Frank Magnitz plod je huškanja političara i medija protiv AfD-a“, priopćili su predsjednici AfD-a Alioce Weidel i Alexander Gauland.

Prije nekoliko dana je izvršen i napad eksplozivnom napravom na ured AfD-a u jednom saskom gradiću. AfD, koja je postala poznala po širenju ksenofobije prema strancima, stranka je koja je u 2018. pretrpjela najviše napada.