Gotovo četiri milijuna Britanaca potpisalo peticiju za odustajanje od Brexita

Svijet 22. ožu 201916:17 > 23. ožu 2019 00:12
REUTERS/Clodagh Kilcoyne

Broj potpisnika peticije kojom se poziva britansku vladu da povuče Članak 50 o izlasku Velike Britanije iz Europske unije narastao je u petak na gotovo 4 milijuna potpisa.

VEZANA VIJEST

Službena internetska stranica srušila se u četvrtak pošto je rekordni broj ljudi u istom trenutku pokušavao potpisati se

Brojne slavne osobe i parlamentarci pozvali su na potpisivanje peticije. Škotska premijerka Nicola Sturgeon napisala je: “Velika i važna pitanja poput brexita ne bi se trebala svoditi na peticije, međutim, ako ste frustrirani jer PM (premijerka Theresa May) jednostavno ne sluša, potpišite peticiju”.

Downing Street naznačio je da će premijerka May, po svoj prilici, zanemariti peticiju uz objavu da “ona neće pristati na povlačenje Članka 50”.

Andrea Leadsom, koja je predsjednica donjeg doma u parlamentu, rekla je zastupnicima u četvrtak: “Ako peticija prikupi više od 17,4 milijuna potpisa, to će biti jasan pokazatelj za akciju”.

Leadsom je time podsjetila na 17,4 milijuna glasova, ili 52 posto koliko se birača izjasnilo za brexit na referendumu 2016.

Colin Talbot, profesor na Sveučilištu Manchester, ocijenio je rast potpisa “doista izvanrednim”.

Taj rast “jasno pokazuje rastući utjecaj društvenih medija… i naravno bit će to velik moralni poticaj” za ostanak, napisao je Talbot.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram