Promjena na čelu ruskog zrakoplovstva nakon prisilnog slijetanja u Moskvi

Svijet 13. svi 201922:35 > 22:36
(ilustracija)

Bivši ruski ministar obrane Anatolij Serdjukov imenovan je u ponedjeljak na čelo upravnog odbora ruske državne tvrtke koja okuplja glavne ruske civilne i vojne proizvođače zrakoplova nekoliko dana nakon prisilinog slijetanja Suhoja kada je Moskvi poginula 41 osoba.

Serdjukovo imenovanje objavio je United Aircraft Corporation (UAC) osnovan 2006. koji okuplja proizvođače Suhoj, Tupoljev, Iljušin i Antonov.

Tim imenovanjem je potvrđeno preuzimanje UAC-a, koji je imao velike financijske poteškoće posljednjih godina i bio na udaru kritika zbog neuspješnog programa Superjet, u okrilju moćnog vojno industrijskog državnog konglomerata Rostec, čiji odio za zrakoplovstvo vodi Anatolij Serdjukov.

Ta integracija, koja bi trebala biti završena 2020. treba pridonijeti “rješenju određenog broja velikih problema proizvođača zrakoplova”, rekao je zamjenik premijer zadužen za obranu Juri Borisov.

Serdjukov će imati težak zadatak da spasi rusko civilno zrakoplovstvo i njegov Superjet 100.

Superjer 100, prvi civilni zrakoplov koji je konstruirala post-sovjetska Rusija, bio je ponos zemlje tijekom uvođenja u promet 2010. ali teško stječe povjerenje izvan ruskog tržišta.

Pilot Suhoja Superjeta ruske kompanije Aeroflota je 5. svibnja prisilno sletio u Moskvi, pri čemu je poginula 41 osoba. Dvojica pilota su preživjela kao i većina putnika u prednjem dijelu zrakoplova.

Serdjukova je u studenom 2012. otpustio ruski predsjednik Vladimir Putin nakon nekoliko istraga o prijevarama tvrtke Oboroservis, koja je povezana s ministarstvom obrane i specijalizirana za opskrbu vojske.

Bivši ministar tada je optužen za “nemar” i zatim tiho amnestiran uoči Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju u veljači 2014.godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.