Pregovarački potencijal pučana opada zbog Orbanovog Fidesza

Svijet 28. svi 201917:02 > 17:03
Podijeli:
Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Čelnici Europske unije okupljaju se u Bruxellu kako bi dogovorili novo vodstvo. Ključna pozicija je ona predsjednika Europske komisije, koju je dosad obnašao Jean-Claude Juncker. Prema Lisabonskom ugovoru, predsjednika EK nominira Europsko vijeće, a potom potvrđuje Europski parlament. Naša reporterka Ivana Dragičević javila se iz Bruxellesa.

“Čini se da su pozicije, objavljene u izbornoj noći nakon što su se saznali rezultati – još uvijek zakopane. Prvi su u zgradu Europskog vijeća stigli Angela Merkel i Emmanuel Macron, koji će prije summita održati biltateralni sastanak”, kazala je Dragičević.

Merkel je, kaže, izjavila da stoje iza modela spitzenkandidata i iza svog kandidata Manfreda Wrebera, a Macron istaknuo ulogu liberala, čija je brojka narasla iznad stotine, kao i brojka zelenih u Europskom parlamentu, pa će imati veliku ulogu u ovoj križaljci.

Izvor : N1

“Macron je na pitanja novinara kazao da je njemu osobno bitno da se razgovara o sadržaju, o smjernicama buduće Europske unije, budućoj orijentaciji, solidarnosti, podjeli tereta i poštivanju prava Europske unije”, javlja Dragičević.

Dodaje i da je Macron na pitanje vidi li Margrethe Vestager, osobu koja je konkurirala kao spitzenkandidat liberala u predizbornoj utrci, odgovorio “može biti MargretheVestager, može biti Michel Barnier, može biti Frans Timmermans“. Tako je bacio u javnost tri imena o kojima on razmišlja i o kojima razmišljaju liberali. 

Ime Michea Barniera, glavnog pregovarača Europske unije za Brexit, pojavilo se u zakulisnim igrama kao opcija, koja bi s obzirom da je iz redova pučana, svima bila prihvatljiva.

“Pučani stoje na poziciji da je Manfred Weber ‘taj’, a Weber je kazao da spreman na kompromis, ali mu je važno da se cijela procedura o sadržaju i smjeru vrati na parlament i time više demokratski legitimira”, smatra Dragičević. 

“Ono što je jasno, što govore liberali, socijalisti i zeleni, je da se s pučanima koji u redovima koji imaju Orbanov Fidesz ne bi pregovarali, što je još jedan kamen spoticanja s obzirom na sukob Viktora Orbana i Manfreda Webera u kampanji.”

Zaimljivost je i da se na sastanku Europske pučke stranke pojavio Sillvio Belusconi i izjavio da će upotrijebiti svoje političko iskustvo kako bi nagovorio Orbana da ostane u redovima pučana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram