Štrajk francuskih kontrolora leta poremetio zračni promet

Svijet 08. tra 201510:57 > 11:00
Izvor: Morgue File/Ilustracija

Dvodnevni štrajk koji organizira sindikat kontrolora zračne plovidbe danas je znatno poremetio zračni promet u Francuskoj, gdje je tvrtkama upućen poziv da otkažu 40 posto letova.

U srijedu ujutro u pariškim zračnim lukama Orly i Roissy “letovi su otkazani po planu” i nije bilo otkazivanja u zadnji tren, rekao je izvor u zračnoj luci. Bilo je manjih kašenjenja koja bi se “tijekom dana mogla povećati”, dodaje isti izvor.

Glavna uprava za civilno zrakoplovstvo (DGAC) radi smanjenja gužve zatražila je u utorak od zrakoplovnih tvrtki da otkažu 40 posto letova. Zračna kontrola u pravilu mora osigurati barem 50 posto letova.

Tvrtka Air France odlučila je zadržati 60 posto linija u Europi i gotovo sve prekooceanske letove, ističe tvrtka u priopćenju.

SNCTA, glavni sindikat kontrolora leta pozvao je svoje članove da prekinu rad 8. i 9. travnja, od 16. do 18. travnja i od 29. travnja do 2. svibnja. Traži socijalne pregovore o organizaciji rada i produljenje granice za odlazak u mirovinu sa 57 na 59 godina.

Državni tajnik za promet Alain Vidalies izrazio je žaljenje zbog toga što se sindikat “odlučio za štrajk iako je najavljen socijalni dijalog” sa sindikatima koji treba početi 13. travnja.