Ponovni izbori u Istanbulu – test za Erdoganovu stranku

Svijet 23. lip 201908:58 > 09:02
Izvor: Pixabay (ilustracija)

Glasačka mjesta u Istanbulu otvorena su u nedjelju, a milijuni glasača birat će novoga gradonačelnika na kontroverznim ponovnim izborima nakon što su poništeni rezultati ožujskih izbora u kojima je pobijedila oporba.

Ekrem Imamoglu, 40, iz sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), pobijedio je Binali Yildirima, 63, iz vladajuće Stranke prava i razvoja (AKP) sa 729 glasova u izborima za gradonačelnika 31. ožujka.

Vrhovno izborno vijeće je 6. svibnja poništilo glasanje u skladu sa zahtjevom islamsko-konzervativnog AKP-a, koji je naveo nezakonitosti te zatražio ponovno glasanje.

Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana. Obećao je ponovnu pobjedu, iskazujući svoju ljutnju a obeshabrenim pristašama rekao je “sve će biti sasvim u redu”, što je postalo novim geslom kampanje CHP-a.

Obećao je razotkriti detalje “rasipnog trošenja” i “korupcije” u gradskoj upravi pod AKP-om.

Odluka vrhovnog izbornog vijeća, koja je izazvala mirne prosvjede u tom gradu od 16 milijuna stanovnika te osudu stranih saveznika zbog stanja demokracije i vladavine prava u Turskoj, izbacila je Imamoglua na nacionalnu scenu.

Odmjeren i blag u nastupu, slabo poznati gradonačelnik iz istanbulske četvrti Beylikduzu iznenada se našao u ulozi političke snage koja se mora nositi, a možda čak jednom i natjecati, s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Erdoganov AKP u koaliciji je s ekstremno desnom Strankom nacionalističkog pokreta (MHP) i kontrolira središnju vlast. Također je osvojio većinu na lokalnim izborima prije tri mjeseca.

Ali AKP je pretrpio iznenađujuće gubitke u ključnoj utrci za gradonačelnika u glavnome gradu Ankari i Istanbulu – a oba grada islamski konzervativci kontroliraju 25 godina – kao reakciju glasača ogorčenih gospodarskim padom i velikom inflacijom.

Na glasačkim mjestima bit će prisutni i promatrači Vijeća Europe.

Ovi su izbori osobno važni i za Erdogana. On je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa.

To je grad u kojemu se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao kao gradonačenika. Jednom je rekao da tkogod izgubi Istanbul – gubi Tursku.

Analitičari kažu da bez obzira na ishod, Istanbul ne bira samo novoga gradonačelnika nego se uspostavlja budući smjer zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter| Facebook | Instagram.