Kineski svemirski laboratorij izgorio tijekom kontroliranog povratka na Zemlju

Svijet 19. srp 201911:25 > 11:27
Izvor: AFP

Kineski svemirski laboratorij Tiangong-2 završio je gotovo trogodišnju misiju u petak izgorjevši tijekom kontroliranog povratka u atmosferu Zemlje iznad južnog dijela Tihog oceana.

Većina letjelice duge 10,4 metara uništena je tijekom ulaska u atmosferu, a manji komadi pali su u “sigurno područje” u južnom dijelu Tihog oceana, prenio je Kineski narodni list pozivajući se na kinesku svemirsku agenciju.

Tiangong-2, što znači “Nebeska palača” težak 8,6 tona, lansiran je u rujnu 2016. i manji je prethodnik kineske svemirske stanice planirane za 2022.

Dva su kineska astronauta živjela na letjelici više od 29 dana u 2016. što je najdulji let s ljudskom posadom u kineskoj povijesti.

Osim što je testirao mogućnost života u laboratoriju Tiangong-2 bio je testni poligon za sustave za pristajanje i punjenje goriva kao i druge operacije održavanja potrebne na budućoj svemirskoj stanici.

Prvi kineski svemirski laboratorij Tiangong-1 u atmosferu Zemlje vratio se u travnju 2018. također iznad južnog dijela Tihog oceana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.