Njemačko kabinsko osoblje upozorava na ozbiljan problem seksualnog uznemiravanja

Svijet 13. kol 201917:45 > 17:50
Ilustracija

Njemački sindikat kabinskog osoblja UFO u utorak je objavio da je seksualno uznemiravanje u toj djelatnosti "ozbiljan problem".

“Događa se i muškarcima, no žene su puno češće meta seksualnog uznemiravanja”, rekla je Sylvia Gassner iz sindikata koja je u posljednje dvije godine zadužena za rješavanje tog problema.

“Ovo je vrlo ozbiljan problem koji se često ignorira”, dodala je Gassner.

Gotovo uopće nema podataka o žrtvama seksualnog uznemiravanja među kabinskim osobljem, no UFO je u svibnju objavio izvještaj u kojemu se navodi da je svaki drugi član bio seksualno uznemiravan na svom radnom mjestu.

Istraživanje je pokazalo da se u većini slučajeva ono dogodilo u zrakoplovima. U 45 posto slučajeva počinitelj je nadređen zaposleniku, primjerice pilot. U četvrtini slučajeva, kabinsko osoblje je reklo da su ih uznemiravali drugi članovi osoblja ili putnici.

Neki su kritizirali izvješće zbog toga što je javno dostupno na internetskoj stranici UFO-a. Međutim, Gassner je rekla da je istraživanje, u kojem je sudjelovalo više od tisuću ispitanika, “u skladu s informacijama koje dobiva od kolega”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram.