Saudijska Arabija izvela najžešće bombardiranje Jemena dosad

Svijet 21. tra 201501:21
Izvor: EPA/YAHYA ARHAB

Najmanje 28 civila poginulo je u ponedjeljak u eksplozijama koje su uslijedile nakon dva napada koalicije pod vodstvom Saudijske Arabije na skladište oružja u Sani.

Više od 300 osoba ozlijeđeno je u tim eksplozijama koje stanovnici opisuju kao najsnažnije u gradu od početka napada koji su pokrenuti kako bi se šijitski pobunjenici i njihovi pristaše spriječili u tome da preuzmu kontrolu nad Jemenom.

Broj žrtava mogao bi se i povećati, kazali su liječnički izvori, budući da su mnogi teško ozlijeđeni.

Pogođeno skladište nalazi se na Fadž Atanu, brežuljku južno na jugu Sane. Desetak kuća je uništeno a zapalila se i benzinska pumpa, kazali su svjedoci.

“Do bombardiranja je došlo bez prethodne najave, što je izravno kršenje međunarodnog humanitarnog prava”, rekla je predstavnica nevladine organizacije Akcija protiv gladi, čiji su uredi oštećeni.

Oštećeno je i indonezijsko veleposlanstvo, kao i televizijska postaja Al-Jemen Al-Jum, pri čemu su ubijena tri djelatnika, među kojima jedan novinar.

A na svjetskim agencijama jutros stiže novi video sukoba u Jemenu. Skupina koja se naziva “Popularnim otporom” razmjenila je žestoku vatru sa Hutima u jemenskom gradu Taizu.