Još jedan udarac za Johnsona: Zakon o odgodi Brexita prošao prvo čitanje

Svijet 04. ruj 201919:07 > 19:17
Izvor: Ilustracija

S 329 glasova za i 300 protiv zastupnici Donjeg doma parlamenta podržali su u prvom čitanju zakon kojime bi se zabranilo da Ujedinjena Kraljevina 31. listopada napusti Europsku uniju bez sporazuma. Konačno glasanje očekuje se oko 20 sati

Zastupnici su većinom glasova odobrili da prijedlog zakona ide u drugo čitanje. Kako javlja BBC, još su neki zastupnici Konzervativaca glasali protiv svoje vlade.

Prema proceduri britanskog parlamenta sada će se otvoriti i rasprava na odborima, a zastupnici će moći detaljnije raspravljati o prijedlogu te predlagati amandmane.

Nakon te faze glasat će se o amandmanima koje odabere predsjednik Donjeg doma te ponovno o prijedlogu zakona, nakon čega bi trebalo uslijediti i treće čitanje. Prođe li prijedlog zakona sve te faze, upućuje se u Gornji dom, odnosno Dom lordova koji također mora potvrditi zakon. Predviđa se da bi rasprava u Gornjem domu mogla potrajati danima jer se prema proceduri otvara rasprava o svakom pojedinačnom amandmanu.

Donji dom britanskog parlamenta raspravu je započeo oko 16 sati po hrvatskom vremenu, a britanski premijer Boris Johnson najavio je da će odmah zatražiti i raspravu o raspisivanju izbora.

Još nije jasno hoće li i glavna oporbena stranka Laburisti podržati raspisivanje izbora. Naime, prema informacijama nekih njihovih zastupnika skloni su podržati nove izbore no tek kada zakon o zabrani Brexita prođe sve faze, pa i Gornji dom parlamenta te kada zakon uđe u primjenu.

Johnson je u srijedu zatražio da se 15. listopada održe prijevremeni izbori, nakon što su mu zastupnici koji žele spriječiti Brexit bez dogovora u utorak nanijeli ponižavajući poraz u parlamentu koji je on ocijenio pokušajem predaje Europskoj uniji.

VEZANA VIJEST

Oporbeni parlamentarni zastupnici i pobunjeni zastupnici vladajućih konzervativaca u utorak su, u prvoj fazi pokušaja da spriječe Brexit bez dogovora, poduprli prijedlog koji im omogućuje da preuzmu kontrolu nad parlamentarnom agendom, što je inače zadaća vlade.

Zahvaljujući prihvaćanju tog prijedloga, protivnici Borisa Johnsona u srijedu su predstavili nacrt zakona koji obvezuje premijera da zatraži od EU-a novu odgodu brexita do 31. siječnja 2020., u slučaju da se ne dođe ni do kakvog sporazuma o izlasku sljedećih tjedana, piše Tportal.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram