New Delhi se guši u smogu, proglašena sanitarna kriza

Svijet 01. stu 201914:37 > 16:21
Izvor: Ilustracija

U indijskoj prijestolnici New Delhiju atmosfersko onečišćenje je u petak dosegnulo vrhunac pa su vlasti proglasile "sanitarnu krizu".

Ovog tjedna se kvaliteta zraka naglo pogoršala u tom megapolisu s dvadeset milijuna stanovnika, zbog čega je agencija za borbu s onečišćenjem u petak ocijenila da je nastupila “sanitarna kriza” koja će “imati kobne sanitarne posljedice na sve, a posebno na djecu”.

Vlasti su odlučile zatvoriti škole i gradilišta do utorka. Uporaba petarda zabranjena je tijekom čitave zime.

Gust kiselkast dim koji već danima obavija New Delhi uglavnom nastaje spaljivanjem ostataka nakon žetve usjeva u okolici i vjetar ga donosi u prijestolnicu, jednu od najonečišćenijih u svijetu.

Spaljivanjem, koje zakonom nije dopušteno, poljodjelci čiste rižišta kako bi ih pripremili za novu sjetvu. Na NASA-inim satelitskim snimkama ovih su se dana mogle vidjeti tisuće aktivnih požara u saveznoj državi Punjabu, sjeverozapadno od glavnog grada.

Svake godine početkom zime zbog hladnoće, slabog vjetra i ljudskog djelovanja (spaljivanje polja, industrijske i automobilske emisije, loženje peći za grijanje) pretvara New Delhi u “plinsku komoru”, kako ga često nazivaju njegovi čelnici.

Prije sezone onečišćenja gradske vlasti su zabranile korištenje dizelskih generatora a od 4. do 15. studenog uvele su vožnju par-nepar. Lokalna vlada je prošlog mjeseca najavila da će učenicima podijeliti 5 milijuna zaštitinih maska.

U 2017. zbog onečišćenja zraka u Indiji je prije vremena umrlo 1,2 milijuna ljudi, pokazuje studija objavljena lani u znanstvenom časopisu The Lancet.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.