Svađa unutar njemačkog CDU-a oko odnosa prema AfD-u

Svijet 05. stu 201914:51 > 14:58
REUTERS/Ralph Orlowski (ilustracija)

Unutar njemačke vladajuće Kršćansko-demokratske stranke (CDU) izbio se u utorak sukob oko odnosa s desnom, populističkom Alternativom za Njemačku (AfD), nakon što se lokalni ogranak njemačkog CDU-a za Tirinšku izjasnio za suradnju ovih dviju stranaka.

“Zaključak sa stranačke konvencije u siječnju je obvezan za sve, a on isključuje svaku moguću formu koalicije ili slične suradnje, kako sa strankom Ljevica tako i s AfD-om”, rekao je u utorak Paul Ziemiak, glavni tajnik CDU-a, stranke kancelarke Angele Merkel, koja na saveznoj razini djeluje u koalicijskoj vladi sa socijaldemokratima.

On je zaključio kako je AfD “opasna stranka” koja sije mržnju i pokušava unijeti razdor u Njemačkoj. Time je odbacio prijedlog CDU-a za Tirnišku, koji žele razgovarati o mogućoj suradnji s AfD-om.

Na nedavnim izborima za lokalni parlament u njemačkoj saveznoj pokrajini Tirinškoj, održanim krajem listopada, desničarski AfD postao je druga stranka po jakosti stranka, dok je CDU pao na treće mjesto. Najviše glasova je ostvarila stranka Ljevica, stranka reformiranih komunista, ali je konstelacija snaga takva da je nemoguće održanje dosadašnje vlade sastavljene između ljevice, socijaldemokrata i zelenih. 

VEZANA VIJEST

Kao jedna od mogućih opcija se pokazala koalicija AfD-a i CDU-a, što međutim demokršćani u ostatku zemlje oštro odbacuju.

AfD se posljednjih godina profilira i popularnost stječe isključivo na temelju kritike izbjegličke politike kancelarke i donedavne predsjednice CDU-a Angele Merkel.

Nastojanja CDU-a za Tirinšku na približavanju desničarskom AfD-u žestoko je kritiziralo i Središnje vijeće njemačkih Židova.

“Lokalni političari CDU-a, koji su otvoreni za suradnju s AfD-om, postupaju potpuno neodgovorno jer doprinose tomu da AfD postane opće prihvaćena stranka”, rekao je predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Josef Schuster u razgovoru za dnevnik Tagesspiegel.

Predstavnici njemačkih parlamentarnih stranka zatražili su u subotu ostavku predsjednika Pravnog odbora Bundestaga, zastupnika desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) Stephana Brandnera zbog antisemitskih ispada.

Alternativa za Njemačku se od posljednjih saveznih izbora 2017. nalazi u Bundestagu i s 91 zastupničkim mjestom predstavlja najjači oporbeni zastupnički klub.

Istaknuti političari AfD-a uvijek iznova izazivaju pozornost izjavama koje se nalaze na krajnje desnom političkom spektru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram