SAD daje 20 mil. dolara za opremanje policajaca minikamerama

Svijet 01. svi 201516:55
Izvor: EPA/BORIS ROESSLER

Američko ministarstvo pravosuđa najavilo je u petak pilotski program vrijedan 20 milijuna dolara za opremanje policije osobnim minikamerama, nakon nekoliko izgreda koji su se završili smrću crnaca zadnjih mjeseci.

Kupnja minikamera subvencionirat će se u visini 17 milijuna dolara, za obuku i tehničku potporu izdvojit će se 2 milijuna, a preostali milijun bit će namijenjen za troškove obrade prikupljenih podataka, pa tako i korištenje snimaka tih kamera na sudu, dodaje ministarstvo u priopćenju.

Ovaj program je dio prijedloga koje je u prosincu iznio predsjednik Barack Obama o izdvajanju 75 milijuna dolara kroz tri godine za kupnju 50.000 osobnih kamera kojima će se opremiti američki redarstvenici.

“Osobne kamere nam donose nadu da ćemo postići veću transparentnost, olakšati utvrđivanje odgovornosti i poboljšati sigurnost policije i zajednica kojima ona služi”, rekla je ministrica Loretta Lynch netom nakon preuzimanja dužnosti, prenosi se u priopćenju.

Rasprava o nošenju osobnih kamera u redovima policije pokrenuta je zadnjih mjeseci i nakon pogibije nekoliko osoba – uglavnom mladih nenaoružanih crnaca – koje su policajci ustrijelili u gdjekad spornim okolnostima.

Te pogibije i činjenica da policajci u velikoj većini slučajeva nisu kazneno odgovarali, pokrenuli su raspravu o nasilju i o rasizmu u policiji te desetke prosvjeda diljem zemlje koji su ponekad prerasli u nerede.

Reakciju javnosti prvo je pokrenulo ubojstvo osamnaestogodišnjeg Michaela Browna u Missouriju u kolovozu 2014., nakon čega su se dogodile druge tragedije. U nekim slučajevima, primjerice Waltera Scotta – koji je početkom travnja s više hitaca ustrijeljen u Južnoj Karolini – točne okolnosti su utvrđene tek zahvaljujući snimkama prolaznika.